Kovačevićev komad o Nušiću otvara Nušićeve dane


13. februar 2014. KULTURA – Izvor: Novosti – Iz pera jednog od naših najznačajnijih dramskih savremenika nastaje komad o Branislavu Nušiću: povodom veka i po od rođenja slavnog pisca, Dušan Kovačević radi komad koji će se premijerno pojaviti 10. aprila u Beogradu, a dan kasnije će otvoriti i Festival “Nušićevi dani” u Smederevu.

– Reditelj Nebojša Bradić i ja pravimo predstavu koja je posvećena Nušiću, odnosno jednom danu u njegovom životu, šezdesetom rođendanu – ekskluzivno za “Novosti” otkriva Dušan Kovačević. – Tog dana u celom gradu se proslavljavao njegov rođendan, održavale su se svečane akademije, a on je u okviru svih tih velikih državnih posveta odlučio da na kraju ode u Skadarliju i proslavi sa prijateljima. Prethodno je bio na svim tim svečanostima, ali je uveče stigao da skokne na kafansko druženje.

Dok razgovaramo, Kovačević pred sobom ima “Politiku” s datumom 6. novembar 1924. godine. Iako je naš komediograf rođen 20. oktobra 1864. proslava je bila pomerena “što zbog kalendara, što zbog organizacije”:

– Priča je sasvim autentična. Tog dana na Beogradskom univerzitetu su ovim povodom učestvovala čak dvadeset tri govornika, a velika svečanost kasnije je bila i u Narodnom pozorištu. Na oba skupa, sam Nušić nije ništa govorio. Na kraju dana otišao je u Skadarliju u kojoj su se okupili mnogi pisci u prolazu, u to vreme još raspoloženi da sede po kafanama. Bilo je tu i običnog sveta koji mu je, inače, bio inspiracija za mnoge likove i dela.

Kovačević nas podseća da je te iste godine Nušić prihvatio da ode u Sarajevo, gde je pokrenuo priču oko osnivanja tamošnjeg Narodnog pozorišta.

– Po povratku u Beograd, u narednoj deceniji (od njegove 63. godine života) napisaće sve ono po čemu je i najviše poznat. Pre toga, duže vreme nije pisao ništa nalik komediji, zbog tragedije koja ga je zadesila sa sinom… Od 1915, trebalo mu je puno vremena da sedne i piše ovakva dela. Uoči tog šezdesetog rođendana je i penzionisan.

Drama o Nušiću biće projekat od nacionalnog značaja, iza koje su stali SANU, Matica srpska, Sterijino pozorje, Ministarstvo kulture i “Nušićevi dani” u Smederevu.

– Premijera će biti u Zvezdara teatru, a dan kasnije (11. aprila) naša predstava će zvanično otvoriti festival u Smederevu – kaže Kovačević, koji još ne govori o glumačkoj podeli. – Za ovaj jubilej nismo želeli predstavu po nekom Nušićevom komadu, nego o njegovom životu. S rediteljem Nebojšom Bradićem seo sam da se o svemu dogovorim, kada je već određen datum za premijeru. Biće interesantno videti samog pisca na sceni, kao glavnog junaka sopstvenog života. Ovaj zadatak je za mene nešto što sam uzeo kao veliku, lepu obavezu. Ne bih, inače, to nikada radio na taj način o čoveku kojeg toliko volim i poštujem. Ali nisam želeo ni da od takvog datuma napravimo priredbu, sa dva-tri referata, gde polovina publike spava! Umesto toga imaćemo predstavu o svim Nušićevim radostima i problemima, srećama i nesrećama.

Jer, kako kaže Kovačević, Nušić je u većem delu svog života bio tragičan junak u sopstvenoj drami:

– A onda, u poslednjih desetak godina, pisao je komedije kao neko ko bi hteo da se izleči i u postojeći mrak, i lični i društveni, unese malo svetlosti…