Kosor, Tadić i Pahor u Smederevu


Boris Tadić, Jadranka Kosor i Borut Pahor podržali integraciju regiona u EU. Dogovoreno jačanje privredne saradnje i zajedničko rešavanje otvorenih pitanja.

Premijeri Hrvatske i Slovenije, Jadranka Kosor i Borut Pahor, i predsednik Srbije Boris Tadić sastali su se u Smederevu.

Tadić, Pahor i Kosorova su na sastanku u vili “Zlatni breg” potpisali zajedničku izjavu u kojoj su se založili za jačanje ekonomske saradnje.

Tadić i Jadranka Kosor su na konferenciji za novinare izrazili spremnost da se do kraja reši pitanje nestalih u ratovima devedesetih i najavili donatorsku konferenciju u septembru za rešavanje problema smeštaja izbeglica.

Predsednik Tadić je podsetio da se Hrvatska i Srbija suočavaju i s problemima vezanim za optužnice protiv osoba osumnjičenih za ratne zločine, ističući da se od optužnica ne može odustati, ali da Beograd i Zagreb treba da sarađuju u njihovoj reviziji.

“Provera dokaza i optužnica neophodni su zbog kredibilnosti naših država i činjenice da svi odgovorni za ratne zločine treba da odgovaraju”, rekao je Tadić i izrazio očekivanje da će, na tom polju, Hrvatska poći tragom srpskog pravosuđa.

Pitanje tužbe i kontratužbe za genocid koje su Srbija i Hrvatska podnele Međunarodnom sudu pravde nije bilo na agendi današnje trilaterale u Smederevu.

Tadić je istakao da je to pitanje u nadležnosti vlada dveju zemalja.

“Povlačenje tužbi bilo bi celishodno rešenje, ali nadležnost je na vladama dve zemlje. Ovo pitanje treba rešavati imajući u vidu kompletan politički proces pred nama, tako da mi tu ostajemo otvoreni za dogovor”, kazao je Tadić.

Ipak, prema rečima premijerke Kosor, vlada u Zagrebu se tim pitanjem uopšte nije bavila.

Kosorova kaže da je pre toga potrebno rešiti, kako je istakla, “nulta pitanja” nestalih i povratka kulturnog blaga odnetog tokom rata.

Tadić i Kosorova su izrazili međusobnu podršku u evrointegraciji dve zemlje, dok je Pahor rekao da će Slovenija u Evropskom savetu podržati završetak pristupnih pregovora Hrvatske i to da Srbija dobije status kandidata.
Podrška evrointegracijama regiona

Učesnici trilaterarnog sastanka u Smederevu pružili su snažnu podršku evropskom putu Srbije i Hrvatske, ali i svih ostalih zemalja u regionu, ističući da je evropska perspektiva najbolji garant stabilnosti regiona.

Premijerka Hrvatske, koja bi u junu trebalo da završi pregovore sa EU i uskoro potom postane 28. član Unije, rekla je da je Hrvatska uvek podržavala evropski put Srbije i da je to više puta jasno pokazala.

“Najkonkretniji dokaz te podrške je bila prošlogodišnja predaja prevoda aki kominitera Srbiji i drugim zemljama u regionu. To je projekat u koji smo uložili osam miliona evra, a taj čin je i potvrda da ćemo, kada jednog dana postanemo član Unije, moći da pružimo još jaču pomoć”, rekla je Kosorova.

Prema njenim rečima, evropska perspektiva je najbolji garant stabilnosti regiona.

Premijer Pahor je istakao da će se kao član evropskog Saveta založiti za to da Hrvatska u junu završi pregovore o članstvu, a da Srbija do kraja godine dobije status kandidata za članstvo.

Ističući da je učlanjenje u EU u prvom redu stvar ispunjavanja uslova, ali i političko pirtanje, on je podsetio da je prošle godine i lično uputio pismo predsedniku Saveta EU Hermanu van Rompeju, u kojem se založio da se na agendu EU stavi budućnost regiona jugoistočne Evrope.

“To sam učinio u ubeđenju da je to najvažnije nadahnuće za sprovođenje reformi u tim zemljama i preostalih otvorenih pitanja i danas isto smatram i moj je stav da približavanje zemalja zapadnog Balkana EU nije važno samo za te zemlje već i za samu Uniju” rekao je Pahor.

Predsednik Srbije se zahvalio Kosorovoj i Pahoru na podršci po pitanju evropskih integracija i istakao da je završetak pregovora Hrvatske od izuzetnog značaja ne samo za Zagreb, već i za region i ocenio da je to politička prekretnica.

“Ipak, to je jasan znak da je taj cilj moguće postići i zato izražavam podršku Hrvatskoj i hrvatskoj vladi na tom planu”, rekao je Tadić.

On je ponovio da Srbija ima nameru da do kraja godine dobije status kandidata i datum za početak pregovora i da u dogledno vreme te pregovore i završi. “To želimo i drugima u regionu”, zaključio je Tadić.

Privredna saradnja u centru pažnje

Akcenat današnjeg sastanka stavljen je, međutim, na privrednu saradnju i zajednički nastup na trećim tržištima, što će, prema rečima predsednika Tadića, nakon što dogovor bude formalizovan odgovarajućim sporazumima, otvoriti nove ekonomske perspektive za sve tri države.

Tadić je, precizirajući na kojim bi projektima tri države mogle da sarađuju, rekao da je remont tenkova u Kuvajtu samo jedna od mogućnosti, a da veliki potencijali postoje u oblasti prehrambene i građevinske industrije.

Kada je reč o problemu sukcesije, Tadić je kazao da je postignut dogovor da se to pitanje rešava fazno, ali urgentno.