Košarkaški klub Starinski osvojio tri pehara


10. jun 2015. SPORT – Izvor: Naše novine – Košarkaški klub Starinski jedan je od najmlađih klubova u Smederevu ali, posle takmičarske 2014-2015 godine imaju mnogo razloga za ponos i zadovoljstvo. Klub je u minuloj sezoni nastupao sa svim kategorijama, osim juniorske, u ligama mlađih kategorija Regiona Košarkaškog saveza Centralne Srbije i osvojio tri pehara u tri starosne kategorije.

-Takmičili smo se sa mlađim pionirima, pionirima, kadetima i u mini basketu. Sve ekipe, osim u mini basketu, su učestovale u kvalifikacijama i samo pioniri nisu bili uspešni. Najveći uspeh postigli su mlađi pioniri koji su se kvalifikovali u Kvalitetnu ligu regiona. Naše nade su igrale plej aut u borbi za plasman od 4. do 7. mesta. U konkurenciji sa Kruševcem i Trstenikom mi smo zauzeli treće mesto. Kadeti su bili treći u Regionalnoj ligi iza Požarevca i Kragujevca. Naši najmlađi košarkaši u mini basket ligi su u 12 utakmica ostvarili isto toliko pobeda i moram da kažem da smo u toj konkurenciji bili vrlo nadmoćni. Sa tri ekipe koje su osvojile pehare i medalje moramo da budemo prezadovoljni jer je to najveći uspeh kluba od osnivanja – kaže Zlatibor Cvetković osnivač i šef stručnog štaba KK Starinski.

Osim Cvetkovića, treneri u klubu su Slobodan Nikolić i Dušan Vojinović koji rade sa pionirima i kadetima.

Posle jednogodišnje pauze u ovom klubu se spremaju da se sa seniorima uključe u kvalifikacije za popunu Druge srpske lige u kojoj su uspešno takmičili pune dve sezone. Zbog problema sa finansiranjem bili su prinuđeni da istupe iz takmičenja u sezoni 2014-2015. Učešće na kvalifikacijama zavisiće i od finansija jer u ovom trenutku nema para za odlazak na jednodnevni turnir koji će se održati u 20. juna u Vrnjačkoj Banji uz učešće Goča, Brusa sa Kopaonika i Poletarca iz Kosovske Mitrovice.

Osim finansija, KK Starinski ima i veliki problem sa terminima. Svi ovi rezultati su, naglašava Cvetković, ostvareni sa nerealno i nezasluženo malim brojem termina. Klub ima po jedan termin nedeljno u Tehničkoj i OŠ dr Jovan Jovanović Zmaj i tri termina u srednjoj školi Despot Đurađ.

– Mislim da je Savez sportova, koji deli termine, izgubio svoju funkciju. Nije urađena anketa za ovu godinu, Pravilnik i primena Pravilnika nisu mogli da budu urađeni bez anketa i rezultata koji su klubovi ostvarili u prethodnoj godini. Ne znam zbog čega se to dogodilo i da li je problem tehničke prirode ili je nešto drugo u pitanju. Zbog toga sada imamo finansijskih problema jer nedostaju sredstva koja smo ranije dobijali od Saveza sportova – kaže Cvetković.

Kao i prethodnih godina 15-ak košarkaša Starinskog boraviće na desetodnevnim pripremama na kampu Kasta na Rudniku.