“Komiko Oil” za novi dogovor


22. januar 2012. DRUŠTVO – „Komiko oil “ ostaje pri nameri da investira u Srbiji i u Smederevo, na to još nije stavljena tačka, izjavio je predstavnik te kompanije Radomir Radivojević.

-Ne razmišljamo da odustanemo od investicije u novu rafineriju od 250.000.000 dolara. U Smederevu još nije stavljena tačka i mi i dalje ostajemo pri ponudi – kazao je Radivojević, komentarišući odluku Skupštine grada Smedereva da odbije da da zemljište u zakup kompaniji „Komiko ojl“ za izgradnju rafinerije.

Skupština grada Smedereva u sredu uveče nije dala saglasnost na tekst ugovora o zakupu neizgrađenog građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni radi izgradnje rafinerije u tom gradu.
Da su odbornici dali zeleno svetlo, 113 hektara zemljišta trebalo je da bude izdato u zakup na 99 godina kompaniji „Komiko ojl“ radi izgradnje rafinerije za preradu sirove nafte i proizvodnju naftnih derivata.
– Nadamo se da ćemo prevazići ovu tešku situaciju – rekao je Radivojević.
Tvrdnju smederevskih opozicionih odbornika da kod upošljavanja 542 radnika nema garancija da će oni ostati na tim radnim mestima, Radivojević odbacuje i kaže da toliki broj radnika nije izmišljen, već da je proizašao iz potrebe takve vrste proizvodnog procesa.
– Da bi rafinerija za preradu 100.000 barela sirove nafte dnevno mogla nesmetano da radi, potrebna je uposlenost najmanje tolikog broja radnika, i to u tri smene. To je pokazala naša studija dostavljena Vladi Srbije – istakao je Radivojević.
– Nismo tražili novac od Vlade Srbije za te radnike, kao što nam se spočitava i kao što rade pojedine kompanije – kazao je Radivojević.
Na pitanje da li bi bilo moguće rešenje – eventualna izmene teksta ugovora o zakupu zemljišta, na čemu je insistirala opozicija – Radivojević je kazao da ne zna na čemu bi se u novoj verziji insistiralo, ali da su sve opcije moguće.
Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević kazao je da će „korekcijom nekih odredbi biti ponuđen ugovor koji će u nekom novom izjašnjavanju Skupštine dobiti većinu prisutnih“.
Umičević smatra da postoji realan pravni prostor da se u vrlo kratkom vremenu ponudi izmenjen tekst ugovora, kako bi se uoči građevinske sezone, do marta, završio ovaj posao.
On je rekao da je Rafinerija Smederevo stavljena u Prostorni plan Srbije, kao i da je za to potpisan sporazum za izgradnju naftovoda.
– Naftovod će se produžiti. To je dopunska stvar koju je ‘Transnafta’ ugovorila sa investitorom, da ulože 14,5 miliona dolara u naftovod koji je ranije planiran da dođe do Smedereva. Ta trasa je već definisana – rekao je Umičević.
Demokratska stranka Srbije u Smederevu zadovoljna je zbog neizglasavanja odluke o davanju zemljišta u zakup za izgradnju rafinerije, jer je, kako je navedeno „na taj način sprečeno da se iza odluke kolektivnog organa sakrije neviđeno kršenje zakona i nanese ogromna šteta gradu Smederevu i državi Srbiji“. Osim opozicije, protiv ove odluke glasala je i Grupa građana „Pokret za Smederevo“.

Zakupnina na zemljište iznosila bi 652 miliona dinara i ovu sumu bi investitor, u roku od 60 dana od potpisivanja ugovora, uplatio u gradski budžet. „Komiko“ se obavezuje i da izgradi objekat za decu ometenu u razvoju i zamenjeni gorionike na gas u svih 12 kotlarnica za centralno grejanje koje koriste mazut, kao i da finansira troškove prelaska vozila javnog prevoza na korišćenje gasa.

Izvor: Pravda