“Komiko oil” poziva na pregovore


16. novembar 2012. PRIVREDA – Kompanija “Komiko oil” pozvala predstavnike smederevske samouprave sastanak kako bi se postigla saglasnost o sudskom poravnanju pre ročišta zakazanog za kraj meseca u Privrednom sudu u Požarevcu.

Rukovodstvo američko-holandske kompanije “Komiko oil” koje tri godine nastoji da u Smederevu podigne rafineriju poslalo je smederevskoj samoupravi pismo kojim poziva na radni sastanak kako bi se postigla saglasnost o sudskom poravnanju pre ročišta zakazanog za kraj meseca u Privrednom sudu u Požarevcu.

U slučaju dogovora, obe strane bi na ročištu 20. novembra u Privrednom sudu izašle spremne na vansudsko poravnanje oko uplate zakupa za zemljište na kome bi bila podignuta rafinerija.

“Komiko oil” je od prvog dana zbog prekoračenja roka za uplatu 652 miliona dinara za zakup 113 hektara zemlje na 99 godina za izgradnju rafinerije i od prvog dana od pokretanja sudske parnice nastojao i preuzimao sve moguće pravne i faktičke radnje kako bi se sa gradom postiglo mirno rešenje spora”, rekao je agenciji Beta zamenik generalnog direktora te kompanije u Srbiji Radomir Radivojević.

Pošto kompanija do 26. juna ove godine nije uplatila 652 miliona dinara za zakup 113 hektara u industrijskoj zoni Smedereva, javno pravobranilaštvo je najpre poslalo opomenu koja je zakupcu davala još osam dana, a 10. jula podnelo tužbu Privrednom sudu Požarevac o raskidu ugovora.

Radivojević je naglasio da je “Komiko oil”, pismom obavestio gradsku samoupravu i predsednika gradske Skupštine, da želi poravnanje i da ulaže napor da se to postigne.

Kako se navodi u pismu, kompanija će se “u potpunosti držati rokova” i “svega što je rekao” predsednik nadzornog odbora “Komiko oversiz” Brajan Muraja na sastanku sa ministarkom energetike Zoranom Mihajlović.

Na istom sastanku gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović istakla je da “treba Komiku dati još jednu šansu”.

Radivojević je rekao i da je poslovodstvo spremno da ugovoreni iznos uplati pod uslovom da “najkasnije za osam dana po uplati” dobije garancije da će dobiti i “preostala” tri hektara i 68 ari “koji su sastavni deo planskog akta za izgradnju rafinerije”.

U suprotnom, naveo je Radivojević, “Komiko oil” je spreman da raskine ugovor i da snosi “pravne i druge” posledice.

Prema njegovim rečima, građevinski radovi kasne, sve je “zamrznuto” a sudski spor “može trajati u nedogled”.

Radivojeić je istakao da se plaši da “nekome odgovara ova agonija” kada su na gubitku “kompanija, Smederevo, domaća građevinska operativa i srpska privreda”.

Grad Smederevo je 25. aprila 2012. godine potpisao ugovor sa “Komiko oilom” o davanju u zakup na 99 godina 113 hektara zemljišta za izgradnju rafinerije.

To je predložila Skupština Smedereva koja je o zahtevu te kompanije odlučivala nekoliko puta za tri i po godine.

Prema sporazumu, u gradski budžet Smedereva trebalo bi da bude uplaćeno i oko 4,5 miliona evra za uređenje infrastrukture za rafineriju.

“Komiko oil” je ranije najavio da će rafineriju za preradu nafte, investiciju vrednu 250 miliona dolara, izgraditi za tri godine, otvoriti oko 700 radnih mesta i kroz razne donacije pomoći gradu Smederevu.

Izvor: RTS / Beta