“Komiko oil” odlučuje da li će se povući iz Smedereva


26. jul 2012. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Rukovodstvo kompanije “Komiko oil”, koja planira da gradi rafineriju u Smederevu, odlučiće danas da li će odustati od te investicije, posle tužbe koju je grad Smederevo podneo protiv te kompanije, izjavio je zvaničnik kompanije Radomir Radivojević.

Javni pravobranilac u Smederevu podneo je 10. jula Privrednom sudu u Požarevcu tužbu za raskid ugovora protiv kompanije “Komiko oil”, jer nije uplatila u predviđenom roku 652 miliona dinara za zakup zemljišta za gradnju rafinerije nafte.

Na sastanku rukovodstva “Komiko oila” i “Komiko oversiza” u čijem je sastavu kompanija koja hoće da gradi smederevsku rafineriju, biće odlučeno i da li će “Komiko” podneti kontratužbu protiv grada Smedereva ili će samo dostaviti odgovore na tu tužbu, precizirao je za Tanjug Radivojević, zamenik generalnog direktora “Komiko oil”.

Posle isteka zakonskog roka od 60 dana, 26. juna, javni pravobranilac je poslao opomenu kompaniji “Komiko oil” da u roku od osam dana uplate novac.

Taj rok je istekao 4. jula, a pošto kompanija nije uplatila novac za zakup zemljišta ni posle opomene javnog pravobranioca, usledila je tužba sudu.

Radivojević je juče kazao da će na sastanku sa nekim privrednicima iz Srbije i inostranstva, koji je juče i održan, biti reči i o investicionoj klimi u Srbiji.

“Sigurnost ulaganja u Smederevu ugrožena,” mišljenja je Radivojević.

Predstavnici Smedereva i američko – holandskog konzorcijuma “Komiko oil” potpisali su 25. aprila Ugovor o izdavanju zemljišta u zakup na 99 godina toj kompaniji za izgradnju rafinerije.

“Komiko oil” je ranije najavio da će rafineriju za preradu nafte, investiciju vrednu 250 miliona dolara, izgraditi za tri godine, otvoriti oko 700 radnih mesta i kroz razne donacije pomoći gradu Smederevu.

Pregovori o izdavanju zemljišta u zakup trajali su tri godine, uz burnu javnu raspravu da li u Smederevu treba graditi rafineriju.