Komiko ne odustaje od rafinerije


Potpisivanje ugovora o izdavanju zemljišta za gradnju rafinerije nafte između lokalne samauprave i “Komiko oila”, najavljeno za januar, ponovo je odloženo.

Uprkos tome što gubi novac, investitor se još ne seli na druge ponuđene lokacije i očekuje da će ugovor biti potpisan u narednih nekoliko nedelja.

“Komiko oil” predao je konkursnu dokumentaciju na oglas za zakup 113 hektara, tačno pre godinu dana, koliko se i licitira sa datumima sklapanja ugvora koji bi mogao zauvek da promeni privrednu sliku grada.

Januar 2011. bio je novi rok koji nije ispoštovan.

“Razlog kašnjenja je usaglašavnje teksta ugovora. Sada smo i taj problem rešili, odgovorili smo na sve zahteve lokalne samouprave i verujemo da će Gradsko veće dati saglasnost na dogovoreni tekst”, kaže Radomir Radivojević, zamenik direktora “Komiko oila”.

U “Komiko oil” kažu da ne odustaju od Smedereva, što otvara pitanje kako se ovom konzorcijumu isplati da zarobi kapital na tako dugo i neodređeno vreme.

“Imamo troškove zbog izgubljene dve godine, ali imamo razumevanja za to. Jednostavno, ovo je ogroman projekat, najveća grinfild investicija u poslednjih nekoliko decenija i traži vreme. Vlasnik kapitala ne postavlja ucene u pogledu rokova, ali stalo im je da se ugovor potpiše što pre. Nadam se da će se ugovor o zakupu zemljišta potpisati u narednih nekoliko nedelja”, rekao je Radivojević.

Dosta polemike bilo je oko svake stavke ugovora koji se “pegla” iza zatvorenih vrata, pa javnost o tome gotovo ništa ne zna.

Pre potpisa na ugovor mora da se reši za sada nepremostiva prepreka – prenamena zemljišta, za koju grad treba da plati 320 miliona dinara. Spekulacije da će država osloboditi Smederevo plaćanja prenamene, niko od nadležnih nije objasnio. To bi, međutim, bilo kršenje zakona. Nezvanično, gradonačelnik Predrag Umičević, preko stranačkih ministara iz DS, traži da se izmeni zakon.

Partneri DS u vlasti, oštro se protive tome da Grad plati ovaj milionski iznos, veći nego što investitor nudi za zakup od 99 godina, i to po cenu propadanja investicije. Sporno je i navodno ko će da plati porez na dodatu vrednost za zakup od oko 50 miliona. Ova investicija postala je poligon za političko potkusurivanje, navode upućeni.

“Komiko oil” nudi 287,5 miliona dinara za zakup 113 hektara na 99 godina. Rafinerija, koja će koštati 250 miliona evra, završiće se u roku od 36 meseca i uposliće 3.700 ljudi, piše u ponudi investitora.