Kome prodati jabuke?


16. decembar 2011. PRIVREDA – Voćari iz Udovica prodali su svu količinu jabuka, dok u mestima koja su pretrpela veliku štetu od grada , proizvođači imaju problem kome dati plodove. Kvalitet je znatno smanjen, što je oteralo mnoge kupce.

Voćari koji su ove godine imali zdrave plodove nekako su se snašli, rod su dali lokalnim otkupljivačima, a velika količina otišla je u Rusiju i Mađarsku. Prodali su oko 17 000 tona, što je 40 odsto od ukupnog ovogodišnjeg roda. Mada ni oni nisu bili zadovoljni cenom koja se kretala od 20 do 30 dinara. U još goroj poziciji nalaze se proizvođači u Vučaku, Petrijevu, Udovicama, Binovcu, Kolarima , Landolu,Vodnju, Lunjevacu i Suvodolu u kojima je zbog grada rod gotovo prepolovljen. Za oštećene plodove niko nije zainteresovan, pa proizvođačima plodovi stoje napolju, jer nedostaju skladišni kapaciteti.Tako je Milijan Mladenović iz Suvodola u dilemi kome da da rod, a da ne bude bud zašto.Ostalo mu je još 60 tona jabuka, a kupci kaže zaobilaze ovo mesto.

Još je rano da podvuče crtu, ali kada se uzmu u obzir troškovi, godina je izuzetno teška.Problemi su mnogobrojni, počev od nepostojanja protivgradnjih mreža, skladišnih kapaciteta pa do toga da seljak nikad ne zna koja će mu proizvodnja doneti zaradu i gde će plasirati svoj rod.

Namera ovog proizvođača je da nastavi da brine o 10 hiljada stabala i posadi sadnice trešnje, o velikim ulaganjima i ne razmišlja. Kako se zna da ovo područje često biva zahvaćeno gradom, ukoliko naredne godine ne bude zakazala protivgradna zaštita, voćari će moći bar malo da odahnu.

Izvor: Televizija Smederevo