Ko će platiti „Smederevsku jesen”


29. avgust 2015. DRUŠTVO – Izvor: Politika – U gradu na Dunavu uveliko se priprema tradicionalna jesenja svetkovina vina i grožđa, a koliko će tačno koštati 128. „Smederevska jesen” još nije poznato. Predsednik gradske skupštine Branče Stojanović navodi za „Politiku” da će grad ove godine izdvojiti „cirka 14 miliona dinara”, ali precizna računica, kaže, biće poznata kada se podvuče crta.

– Za sada je ta cifra planirana. Kada sve završimo i potpišemo ugovore, objavićemo tačan podatak. Sve je po zakonu i ništa ne krijemo – tvrdi Stojanović.

Manifestacija starija od jednog veka odavno nije posvećena samo berbi i slavi berićeta u ovdašnjim voćnjacima, već služi i za opštenarodnu zabavu. Najavljena su tri udarna koncerta Miroslava Ilića, Zorice Brunclik i Zdravka Čolića, a koliko će koštati njihovi nastupi na gradskom trgu, među Smederevcima se uveliko šuška.

– Nisam trenutno u kancelariji i ispred sebe nemam papire da bih vam tačno rekao, ali koncerti će koštati oko pet miliona u bruto iznosu – rekao nam je Bratislav Martić, prvi čovek Centra za kulturu koji organizuje manifestaciju.

Upitan da li je angažovanje umetnika išlo zakonskim putem, preko javnih nabavki, Martić je kratko rekao: „Predali smo zahtev i tražena nam je dopunska dokumentacija”.

Šta god ovo značilo, proverom na portalu javnih nabavki nismo pronašli nikakve podatke u vezi sa nabavkama za ovogodišnju „Smederevsku jesen”.

Predsednik lokalnog parlamenta Branče Stojanović objasnio nam je da su planirani troškovi izbalansirani sa prihodima, te da grad neće biti na gubitku. Za sada je izvesno, kaže on, da će dva koncerta platiti sponzori. O kojim sponzorima je reč, nije hteo da govori jer mnogi, veli, insistiraju na anonimnosti. Koje će tačno koncerte oni dotirati, takođe nije precizirao. Međutim, da to nije nevažan podatak govore naša nezvanična saznanja da koncert Zdravka Čolića košta oko tri miliona dinara, dok će Miroslav Ilić i Zorica Brunclik pevati za po milion dinara.

Koliko grad planira da prihoduje, još je nepoznanica. Javna tajna je da se najviše para zaradi od popularnih šatora, tezgi i zabavnih igara, što u tvrđavi, što na trgu, ali sva je prilika da će Smederevu ove godine računicu pomutiti „Leskovačka roštiljijada” koja se održava u istom terminu.

– Istina je da vlada manje interesovanje većih roštiljdžija, ali i za zabavne igre, ali nadamo se dodatnim prilivima, sve smo izbalansirali – kaže Stojanović.

„Smederevska jesen” će ove godine trajati duže od mesec dana, a udarni termin je od 3. do 6. septembra, kada su planirani i koncerti.

Pre dve godine ova manifestacija prvi put je trajala mesec dana i koštala je oko 25 miliona dinara. Prošle godine slavlje je svedeno na četiri dana i bilo je skromnije.

Ugostiteljski muzički dinar

Među Smederevcima, ali i na društvenim mrežama, kruži priča da je gradonačelnica Jasna Avramović od ugostitelja iz gradskog jezgra tražila da finansiraju makar jedan koncert, jer će imati koristi od manifestacije. Nakon prvih negodovanja, većina njih nevoljno je prihvatila da „pomogne” grad, osim vlasnika dva lokala, saznaje nezvanično „Politika”. Ugostitelji iz centra Smedereva uglavnom potvrđuju da im je novac tražen, ali ne žele u novine. Kažu, platiće jer ne žele probleme.

Predsednik gradske skupštine potvrđuje da je održan sastanak sa vlasnicima kafića iz centra i inicijativu grada takođe opravdava računicom da će kafedžije dobro zaraditi na „Smederevskoj jeseni”.

– Preuzeli su obavezu da pokriju jedan koncert i oni su sami napravili skalu koliko će ko da plati. To se, koliko ja znam, kreće od 15.000 do 30.000 dinara – kaže Branče Stojanović.

Suze izmamile popust

Koncert Zorice Brunclik nosiće naziv „Oj, devojko Smederevko”. Kako je ova pevačica deo detinjstva provela u Smederevu, Stojanović prepričava njenu reakciju na poziv da peva za „Smederevsku jesen”:

– Plakala je kada smo je pozvali. Rekla je da je kao devojčica bila siromašna, pa nije imala para da uđe u tvrđavu gde je pevala Lepa Lukić, te je slušala kod kapije starog zdanja i maštala o tome da ona jednog dana nastupa na ovoj manifestaciji. Pozvala je odmah Kemiša i dali su nam popust na cenu koncerta.

Piše: O. Milošević