Knjižni fond nije ugrožen poplavama


23. maj 2014. KULTURA – Narodna biblioteka Smederevo, matična za Podunavski okrug, postupa u skladu sa okolnostima proglašene vanredne situacije na teritoriji Republike Srbije i preduzima mere zaštite kulturnog nasleđa.

U tom smislu, ona prati stanje u mreži biblioteka na svojoj teritoriji (grad Smederevo, opštine Velika Plana i Smederevska Palanka) i svakodnevno o tome izveštava Narodnu biblioteku Srbije, centralnu matičnu biblioteku.

U ovom trenutku, nijedna biblioteka u Podunavskom okrugu, niti njen knjižni fond, nisu ugrožene poplavama i nadirućim vodama i nisu prekidale svoj rad. Organizovana su dežurstva i stalna komunikacija.

Stara i retka bibliotečka građa, koja je poseban predmet zaštite, je u potpunosti obezbeđena odgovarajućim merama.

Biblioteka Radoje Domanović u Velikoj Plani je u ovom periodu radila bez prekida.

Biblioteka Milutin Srećković u Smederevskoj Palanci radi takođe u kontinuitetu, iako veliki problem čitavom gradu predstavlja nedostatak vode. Stoga su predstavnici Narodne biblioteke Smederevo u četvrtak, 22. maja posetili kolege u ovoj Biblioteci i tom prilikom uručili pomoć, koja je sadržavala balone sa pijaćom vodom, sredstva za higijenu i knjige ukupne vrednosti od 60.000 dinara.

Sve biblioteke Podunavskog okruga su svoje aktivnosti prilagodile Zakonu o obeležavanju dana žalosti na teritoriji RS.

Narodna biblioteka Smederevo

Direktor

Dragan Mrdaković