Kinezi ozbiljno zainteresovani za Železaru


06. avgust 2015. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Ponovni dolazak i obilazak smederevske “Železare” od strane predstavnika najveće kineske čeličane, mnogi tumače kao ozbiljan signal ove kompanije da je zainteresovana za privatizaciju.

Četiri meseca od dolaska upravljačkog tima “HPK Inženjeringa”, u “Železari Smederevo” očekuju profit. Istovremeno, Radnoj grupi, koju je Vlada formirala krajem juna, za privatizaciju “Železare” već se javilo nekoliko kompanija, među kojima je i treći proizvođač čelika u svetu – kineski “Hebei Iron and Steel”.

Dok novo rukovodstvo, koje predvodi američko-slovački tim Gudiš i Kamaraš, “Železaru” pokušava da podigne na noge, kineski gigant se upoznaje sa proizvodnjom. Poslednji put su čeličanu obišli prošle sedmice. Inače, “HBIS grupa” godišnje proizvede više od 47 miliona tona čelika i u Kini investira u novu valjaonicu. Stručnjaci kažu da je to dobar znak da će širiti poslovanje.

Nikola Majinski iz Odbora za crnu metalurgiju PKS-a kaže da kineska kompanija ide na veće količine i uklapaju se u to da, pored tog ulaganja, kupe neku čeličanu koja je već afirmisana i koja već postoji na tržištu jer to im je brže, pogotovo što je smederevska “Železara” u dobroj kondiciji kad je reč o tehničkoj pouzdanosti.

“Železara” je u protekla tri meseca uštedela 21 milion dolara. Proizvodnja je udvostručena, redovno plaćaju struju i gas i računaju da će od jeseni raditi i druga visoka peć.

Saša Čolić iz ASNS kaže da je krajnji cilj procesa koji je započet još prošle godine – privatizacija “Železare”. Iz tog sindikata očekuju da se taj proces završi u optimalnom roku na zadovoljstvo i države, i zaposlenih, i rukovodstva firme.

– Da li je to Amerikanac, Rus ili Kinez, to zaposlene ne interesuje. Ko god došao, biće dobrodošao, a mi ćemo to znati da vratimo kroz naš rad i da, naravno, za to dobijemo adekvatne zarade – kaže Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisnog sindikata metalaca “Železare”.

– Za nas je najvažnije da mi u ovom momentu radimo: da se radi na pripremama za puštanje u rad visoke peći broj 1, da se radi na smanjenju troškova i da su svi radnici na svojim radnim mestima – kaže Siniša Prelić, predsednik Samostalnog sindikata “Železare”.

Jedan od zadataka upravljačkog tima HPK-a jeste da “Železaru” pripremi za privatizaciju. Ugovor o upravljanju sklopljen je na tri godine sa mogućnošću raskidanja i pre isteka tok roka, u slučaju da se za čeličanu nađe dobar kupac.