Kalanović: Država da stane iza “Ju es stila”


23. januar 2012. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović izjavila je danas da se ne sme dozvoliti da kompanija “Ju es stil Srbija” koja ima gubitke, a koja je važna za Smederevo i za srpsku privredu, bude zatvorena i da država mora da stane iza takvog velikog sistema kako ne bi dovela u pitanje funkcionisanje domaće privrede.

Kalanovićeva je, gostujući na TV Pink, podsetila šta se dogodilo kada se veliki nacionalni projekta rudnik Bakra bor doveden u situaciju da stane i da je tada jedan grad potpuno zamro, a veliki broj preduzeća koji je oslonjen na upotrebu bakra iz Bora imao poremećaje u funkcionisanju.

Govoreći o poslovanju stranih kompanija u Srbiji kao što su “Fijat”, “Beneton” ili “Jura”, Kalanovićeva je naglasila da se one obavezuju da će zaposliti ljude iz Srbije i svi ljudi koji zadovolje njihove kriterijume ostaju na poslu, a oni koji ne zadovolje kriterijume odlaze.

Obaveze Nacionalne službe za zapošljavanje je da teže upošljivim kategorijama i onim ljudima koji ne mogu da zadovolje zahtevne uslove strane kompanije nadju alternativne programe i zaposle ih na poslovima koje ne traže toliko angažovanje, veštine, ni znanje stranih jezika, ni takvu produktivnost, objasnila je Kalanovićeva.

– Podržavamo da firme imaju dobru produktivnost, profit i zainteresovanost da ostanu u našoj zemlji – rekla je Kalanović i naglasila da u slučaju “Benetona” nije reč o otpuštanju, nego o preuzimanju radnika iz “Niteksa”.

Kalanovićeva je istakla da je “Fijat” najbolji projekat ove vlade i da će se tek u narednih pet godina pokazati šta je značio za Srbiju, a da je u Kragujevcu na 32 hektara već nikla nova fabrika sa kompletnom infrastrukturom, dok je 110 fabrika u Srbiji vezano kao komponentaši u potpunosti ili delimično sa “Fijatom”.

Kalanović je rekla da je danas svaki investitor važan i da se ozbiljnim stranim investitorima, kada dođu u SIEPA, ponude lokacije i lista podsticaja države i da dobiju te pogodnosti.