Kako Železara čeka novog gazdu?


08. decembar 2014. PRIVREDA – Izvor: B92 – Smederevska Železara i dalje čeka novog gazdu, a mnogi radnici smatraju da bi bilo najbolje kada bi i posle “Ju-es stila” ponovo bila u američkim rukama.

Novi vlasnik će biti poznat za nešto više od mesec dana, a kompanija “Esmark” iz SAD se izdvojila kao jedan od mogućih favorita.

“Navikli smo na Amerikance i bili su korektni prema nama. Sada da hvatamo neku drugu narav… S njima smo sarađivali, proizvodnja bi krenula, mi bismo imali veće plate”, kaže radnik Zoran Trajkovski.

Bio to Esmark ili ne, pred novim vlasnikom je pregrst izazova. Trenutni dug Železare je oko 380 miliona dolara.

Olakšavajuća okolnost je najava premijera Vučića da će država preuzeti sve dugove fabrike, jer je devedeset odsto duga prema državi. Takođe, ovaj gigant zapošljava 5.000 radnika koji platu primaju iz budžeta, za šta država mesečno izdvaja blizu 10 miliona evra.

Izvršni direktor kompanije kaže da je uslov za kupovinu 80 odsto Železare da se zadrže svi zaposleni. Bojan Bojković očekuje i da u narednih pet godina kupac investira u visoke peći – oko 80 miliona dolara.

A da je americki gigant u proizvodnji celika Esmark najozbiljniji kandidat za kupovinu fabrike govori i cinjenica da su predstavnici te kompanije nedavno boravili u Smederevu kako bi se sastali sa predstavnicima sindikata

“Imaju sličan način rada kao i Ju-es stil. To su poštovanje procedura, uvažavanje zaposlenih, briga o bezbednosti i zaštiti, to je ono što ih referiše da bi bili najbolji”; kaže Mileta Gujaničić iz Nezavisnog sindikata.

Železara radi sa trideset odsto kapacititeta, a kada bi radile obe visoke peći obrt bi mogao da bude i oko 1,4 milijarde dolara.

Podsetimo, Železaru Smederevo je 2003. godine kupila americka kompanija “US Steel” koja je u Smederevu poslovala do januara 2012. kada je prodata Vladi Srbije za jedan dolar, zbog gubitaka i pada cene celika na svetskom tržištu.