Jeli roštilj i sladoled, završili u bolnici


11. septembar 2013. HRONIKA – Muka, bol, povraćanje, dijareja…
U smederevsku bolnicu poslednja dva dana primljeno je 48 pacijenata zbog simptoma trovanja hranom. Najgore od svega je što je čak 16 dece završilo u bolnici, a kako saznajemo, tegobe su se kod najvećeg broja pacijenata javile posle uzimanja pljeskavica.

Goran Kuljanin, direktor bolnice u Smederevu, kaže da je na dečje odeljenje za infektivne bolesti pre dva dana primljeno 10 pacijenata, a ukupno ih je kroz bolnicu prošlo 48.

– Dobra stvar je u tome što pacijenti dobro reaguju na terapiju. Juče smo otpustili četvoro pacijenata, ali kasnije smo primili četvoro novih. Čak 16 pacijenata primljeno je na dečje odeljenje, a dve trudnice sa sličnim tegobama primljene su na ginekologiju – kaže Kuljanin. On dodaje da su simptomi koje su pacijenti imali mučnina, povraćanje, dehidracija i dijareja.

– To su simptomi koje su imali svi koji su zatražili pomoć, a sad su o svemu obavešteni epidemiolozi i sanitarni inspektori, pa još ostaje da se utvrdi da li je reč o stafilokoknoj intoksikaciji ili salmoneli ili nekom mešanom obliku. Tegobe su se javile kod najvećeg broja pacijenata posle konzumiranja pljeskavica, i to na više mesta u gradu – kaže Kuljanin.

U Smederevu, tačnije, na Smederevskoj tvrđavi, ovog meseca tradicionalno se obeležavaju Dani vina, pa štandova s pljeskavicama i drugom vrstom brze hrane ima na svakom ćošku. Iako svi sumnjaju da se većina meštana otrovala mlevenim mesom, ima i onih koji su trovanje dobili od sladoleda i šećerne vune.

– Tri dana već ležim na dečjem odeljenju u ovoj bolnici. Zadržali su me jer sam mnogo povraćala, samo zato što sam jela sladoled koji je bio pokvaren – kaže osmogodišnja Kristina D.

Njen drugar Stefan S. kaže da se otrovao od šećerne vune.
– Ja sam jeo šećernu vunu i posle toga mi je baš bilo muka, a onda je krenulo i povraćanje – kaže Stefan. Pokušali smo da stupimo u kontakt sa sanitarnom inspekcijom, ali do zaključenja ovog broja oni nisu odgovorili na naše pozive.

Izvor: Kurir