Izvršitelji već počeli čerupanje


04. jun 2015. DRUŠTVO – Izvor: Večernje novosti – Bitka za naplatu dugova juče je počela. Pred kapiju “Fabrike vagona Kraljevo”, jedne od 43 firme koje više nisu zaštićene od prinudne naplate, rano ujutru stigli su privatni izvršitelji. Plenidbu imovine sprečili su zaposleni. I u većini ostalih fabrika situacija je bila dramatična. Njima na vrata još nisu zakucali poverioci, ali su radnici protestima izrazili nezadovoljstvo. Na ulice su izašli zaposleni u “Jagodinskoj pivari”, kao i radnici smederevskog “Želvoza”.

Nije prošlo ni 48 sati od kako je objavljen spisak preduzeća u restrukturiranju koja će u narednih pet meseci biti zaštićena od prinudne naplate poverilaca, a sudski izvršitelji već su u pratnji policije juče zakucali na kapiju najstarije fabrike u Kraljevu, za koju ipak nije bilo mesta pod državnim “kišobranom”. Osim rukovodstva fabrike, izvršitelje je dočekalo i stotinak gnevnih radnika, ali je uprkos naelektrisanoj atmosferi, ipak sve prošlo bez ozbiljnijih incidenata.

– Mi smo u ponedeljak podneli Privrednom sudu zahtev za pokretanje stečajnog postupka, ali se ispostavilo da forma nije bila prava – objašnjava direktor ove firme Zoran Minović. – Ispravili smo zahtev i nadamo se da će od danas važiti privremena mera zaštite imovine od prinudne naplate. Plan je da predamo unapred pripremljeni plan reorganizacije.

U Smederevu su se, pred “Želvozom”, okupili radnici kojima se duguje više od četiri miliona evra. Kažu da plate nisu isplaćene za dve i po godine, a traže i povezivanje staža.

– Ljudi nemaju od čega da žive. Duguju nam 28 ili 29 plata, to je teško utvrditi. Mesecima dobijamo po nekoliko hiljada dinara, regres nismo dobili, nije nam tri godine povezan staž – nabraja radnik Dragan Golubović.

Sadašnji, ali i bivši radnici zahtevali su sastanak sa zastupnikom kapitala, Miloradom Stojkovićem, na koga ih je uputila Agencija za privatizaciju, ali im je rečeno da on nije u fabrici. Traže odgovor kada i kako će biti namireni, hoće li biti stečaja. Sledeći korak za remontere jeste da svoja potraživanja naplate preko suda. Kao potencijalni kupac “Želvoza” više od godinu dana pominjala se italijanska kompanija “Ćimolaji” koja je pod zakup uzela najveću proizvodnu halu.