Igrajte se pilota na internetu


22. novembar 2012. DRUŠTVO – Mnogi koji kažu da se po internetu surfuje verovatno ne znaju da na onlajnu može i da se leti. Reč je o virtuelnom online letenju i kontroli letenja (ATC) na IVAO mreži čije se članstvo svakodnevno i to ubrzano povećava. Besplatan prezentacija ove mreže održaće se u subotu od 11 do 16 sati u prostorijama aerokluba “Smederevo”.

Sve što je zaljubljenicima u pilotske veštine potrebno je jedan od tri najbolja simulatora letenja (Flight Simulator 2004 ili X, Xplane 9 ili 10) i potpuno besplatan nalog na www.ivao.aero i njihova klijent aplikacija za pilote odnosno aplikacija za kontrolore.

Verovatno je prva asocijacija na reči Flight Simulator i Xplane reč igra. To u suštini jesu igrice. Ali gomila dodataka, prisustvo virtuelnog kontrolora letenja, kao i samo letenje i rad u kontroli letenja u mreži koja broji više od 23.000 članova iz celog sveta, što pilota, što kontrolora, je potpuno drugačije iskustvo. Tada ove igrice postaju pravi simulatori koji pružaju neverovatan osećaj realnosti.

Srpsko udruženje virtuelnih pilota i kontrolora sa IVAO mreže (Belgrade OIF) u saradnji sa Aeroklubom Smederevo, u prostorijama kluba organizuju prezentaciju IVAO mreže, virtuelnog letenja i virtuelne kontrole letenja. Od samog osnivanja pomenutog udruženja aeroklub Smederevo je pružao punu podršku na razne načine.

Izvor: 24sata.rs