I dalje ništa od nove deponije


24. februar 2012. DRUŠTVO – Nakon šestomesečnih pregovora konačno odbijena ponuda francuskog konzorcijuma SADE, izabranog strateškog partnera za izgradnju sanitarne deponije u Smederevu.

Posle višemesečnog pregovaranja, Komisija za izbor strateškog partnera za upravljanje komunalnim otpadom, odnosno izgradnju sanitarne deponije, konačno je odbila ponudu francuskog konzorcijama SADE. Razlog je, pre svega, visoka cena nadoknade za iznošenje i deponovanje smeća.

Podsetimo, na konkurs za izbor strateškog partnera za iznošenje i deponovanje komunalnog otpada i izgradnju sanitarne deponije prijavile su se tri poznate svetske firme – POR, ASA i SADE. Nakon otvaranja ponuda, komisija je najpovoljnijom proglasila ponudu francuskog konzorcijuma SADE. Potom se ušlo u višemesečnu fazu pregovaranja oko elemenata ugovora o strateškom partnerstvu koji , na žalost, nisu urodili plodom. Razlog je, pre svega, bila visoka cena koju bi gradjani plaćali za iznošenje i deponovanje smeća. Ponuda Francuza iznosila je 27 evra po toni, pet više u odnosu na prvobitne ponude POR-a i firme ASA.

Izvor: Televizija Smederevo