Hrvatski brod – meta srpskih gusara u Smederevu


Sreda, 12. oktobar 2011. HRONIKA – Izvor: Jutarnji.hr – Rečni gusari u Srbiji počeli su sve češće da pljačkaju hrvatske brodove, a poslednja „žrtva“ je brod „Sloga“ opljačkan na Dunavu u Srbiji, u luci Smederevo.

Davor Ivančan, upravnika Transportno tehničke službe “Dunavskog Lloyda” iz Siska tvrdi da je njihov brod opljačkan u smederevskoj luci.

Lopovi su sa broda “Sloga” i pet pratećih barži za rasuti teret odneli opremu u vrednosti 60.000 evra, kaže Ivančan za Jutarnji list.

Danas je brod iz luke Smederevo trebalo da krene za Novi Sad po novi teret koji je naručio klijent iz Sirije i zatim da krene na plovidbu do Crnoga mora. Brod međutim nije mogao da isplovi jer nema struje da digne sidro.

“Odneli su nam 50 poklopaca na bokovima, svaki je vredani najmanje 650 evra, odneli su nam sve uređaje i kablove za plovidbu”, kaže upravnik kompanije čiji je brod kako kaže opljačkan u Smederevu.

„Nemamo ni kablove za plovidbu, nemamo ni brodske uređaje, a bez poklopaca na bokovima i uređaja za plovidbu, nemoguće je i nesigurno ploviti, ” kaže Ivančan i dodaje da će brod „Sloga“ morati prvo da otkloni sve kvarove i nadoknadi ono što je pokradeno pa tek onda da nastavi plovidbu.

Prema njegovim rečima ova pljačka broda treća je teška krađa u poslednjih 12 meseci koja je zadesila brodove “Dunavskog Lloyda” na području luke Smederevo.

Brodska kompanija “Dunavski Lloyd” zatražila je pomoć i od amabasade Hrvatske u Srbiji da pomogne kapetanu broda “Sloga” u rešavanju ovoga problema i da traži veći angažamn srpske policije jer do sada, kako navode nije bilo nikakvih rezultata u pokušajima da se zaustave rečni pirati u Srbiji.