Hestil od proleća remontuje železaru


04. novembar 2016. PRIVREDA – Izvor: Politika – Kineski „Hestil” na proleće planira veće remonte u smederevskoj železari, što će ujedno biti i početak obećanih investicija u ovu fabriku, nezvanično saznaje „Politika“. Remontne aktivnosti trajaće oko šest nedelja, nakon čega Kinezi planiraju uvećanje proizvodnje.

Od ponedeljka traju manje popravke u pogonu „Topla valjaonica” koje bi trebalo da budu okončane do početka iduće nedelje. To nije zaustavilo rad primarne proizvodnje i pripremu traka za valjanje.

„Hestil” za početak u železari planira da obnovi izraubovanu i dotrajalu opremu i da nakon remonta poveća nivo proizvodnje čak i do dva miliona tona. Za sada se nezvanično procenjuje da je u planu da se mesečno proizvede 170.000 tona gotovih proizvoda. To je, podsetimo, bio i maksimalni domet „Ju-Es stila Srbija”. Međutim, kako saznajemo, kineski vlasnici se neće zaustaviti na tome. Njihov plan je da dostignu maksimalnu proizvodnju od 2,1 milion tona.

Te planove prate i promene poslovne politike. „Hestil” do nove godine planira da zaposli više od 200 proizvodnih radnika. Kako je „Politika“ ranije pisala, u fabrici se veruje da će u dogledno vreme biti smanjen broj zaposlenih u administraciji, odnosno da će jednom broju njih biti ponuđen posao u pogonima.

Od dolaska „Hestila” beleži se postepeno uvećanje proizvodnje. Plan za novembar i decembar iznosi po 120.000 tona, saznaje „Politika“.

„Hestil” je prilikom preuzimanja smederevske železare najavio ulaganja vredna 300 miliona evra.

Kineski vlasnik poštuje obaveze prema zaposlenima. Plate su redovne. U avgustu su zbog dobre proizvodnje stigla i prva povećanja radnicima u proizvodnji za 10, a administraciji za pet odsto. Nedavno je sa sindikatima potpisan novi kolektivni ugovor nakon čega je Nezavisni sindikat metalaca poručio da su zaposleni najveći dobitnici koje čekaju ozbiljni poslovi, najavljena investiciona ulaganja, koja garantuju punu uposlenost, sigurnost posla i kvalitetne, održive zarade. Zvaničnih podataka iz „Hestila” nema jer se kineski menadžment ne oglašava u medijima.