Groblje puno, sahrane uskoro po stazama i između drvoreda


08. oktobar 2016. DRUŠTVO – Izvor: Politika – „Večna kuća” u Smederevu odavno je krcata, a lokalna samouprava još nije pripremila novu lokaciju predviđenu za groblje, na potezu Šeškovac. Nezvanično, na Novom groblju, gde se još uvek obavljaju sahrane, ostalo je svega tridesetak grobnih mesta, a prostora za proširenje više nema. Sudeći po broju sahrana, Smederevci s razlogom strahuju da ovde već u novembru više neće biti moguće sahraniti pokojnika.

Na smederevskom groblju odavno se kopaju samo jedinična mesta, i to sa dubljim ukopom kako bi mogla da se spuste po dva sanduka. Grobna mesta više ne mogu da se kupe za života, već samo u slučaju smrti. Dvojna grobna mesta više ne postoje, a grobnice su unapred rasprodate po ceni od skoro četiri hiljade evra za šest kvadrata.

Ne bi bilo prvi put da nadležni pribegnu kopanju raka na stazama za prolaz ili seči drveća i prokopavanju na mestu drvoreda. Ali, i takvog prostora je ostalo vrlo malo, jer su se „ad hok” sahranjivanja obavljala kad god je „zapelo” oko nove parcele.

Na drugoj strani, radovi na pripremi lokacije Šeškovac, tek su započeti, a to nije ni brz, ni jednostavan posao. Planska dokumentacija je odavno spremna, ali radovi su godinama čekali da se reše pojedinačna imovinska pitanja, pa ni osnovna infrastruktura nije završena. Tek je u toku raskrčivanje rastinja, izmešta se dalekovod, priprema teren za trafo-stanicu, postavljaju se cevi za vodovodnu mrežu.

Direktorka JKP „Zelenilo i groblja” Slađana Jeremić kaže za „Politiku” da se za sada sahranjivanje obavlja normalno, te da to preduzeće neće dozvoliti da nema gde da se sahranjuju sugrađani. Ali, na konkretno pitanje koliko je još mesta preostalo na poslednjoj parceli izbegava odgovor.

– Znam koliko je ostalo, ali ne mogu da pričam o tome, pogotovo ne za novine. Tema je skroz škakljiva i bez osnivača, odnosno kabineta gradonačelnice, ne bih odgovarala na ta pitanja – kazala je Jeremićeva.

Na sledeće pitanje – kakav je plan, ako Šeškovac neće skoro biti u funkciji, direktorka smederevskog groblja kaže:

– Vi samo gledate ovu novu parcelu, imamo još novih mesta po groblju. Ne mogu precizno da kažem gde, ali bili smo, gledali, i ima prostora gde još može da se udene po čitav red grobnih mesta – rekla je Jeremić uz konstataciju da ni za lokaciju Šeškovac ne može ništa da kaže jer je grad investitor.

Na kraju ipak objašnjava da će na novoj grobnoj lokaciji biti napravljene samo dve kapele gde će se služiti opelo, dok će se hladnjača i sve ostalo koristiti na postojećem groblju sve dok Šeškovac ne bude završen. A kada će biti, direktorka ni to ne zna.

Zna, kaže, da će izgradnja kapela, parkinga, toaleta i staza, biti samo prva faza gradnje groblja na 5,5 hektara, te da će se kasnije sukcesivno otkupljivati nove parcele po potrebi.

Zašto se čekalo tako dugo, ako se još 2012. Skupština grada po donošenju plana detaljne regulacije izjasnila da je postojeće groblje „na krajnjoj granici iskorišćenosti kapaciteta”, odgovor od direktorke „Zelenila i groblja” nismo dobili.