Gradonačelnica izigrala roditelje, nova cena vrtića


21. februar 2015. DRUŠTVO – Izvor: Blic – Nije prošlo ni nedelju dana od kako su se grad Smederevo i roditelji nagodili o povraćaju viška novca koji su ranijih godina uplaćivali za vrtiće, a dogovor je prekršen.

Roditelji kažu da će od sledeće nedelje organizovati proteste zato što ih je obmanula gradonačelnica Jasna Avramović.

U poslednje četiri godine roditelji su plaćali 40 odsto ekonomske cene boravka dece u vrtićima, umesto 20, kako zakon nalaže, pa su se obratili Ustavnom sudu. Tražili su da oceni zakonitost odluke Gradske skupštine o procentualnom učešću, s obzirom na to da je grad osnivač Predškolske ustanove „Naša radost“.

Nedugo potom, nekolicinu roditelja, među njima i one koji su pokrenuli Fejsbuk grupu „Nezakonite cene vrtića u Smederevu“, primila je gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović. Mimo očekivanja, dogovor je relativno lako postignut.

– U tom razgovoru ona se složila sa našim predlogom za mirno rešavanje spora i obećala obeštećenje kako smo dogovorili, vraćanje novca u ratama ili opraštanjem aktuelnih dugovanja. Nedelju kasnije, gostujući u programu lokalne televizije, potpuno je promenila priču i najavila da eventualni povraćaj novca može da bude tek nakon što Ustavni sud oceni zakonitost skupštinske odluke, o čemu na sastanku nije bilo reči. Zna se da Ustavni sud o takvim stvarima, za njih ne hitnim, odlučuje u roku od dve do tri godine, vreme za koje bi nastupila zastara za naše zahteve, na šta očigledno i igra lokalna samouprava – tvrdi Nenad Grbić, jedan od oštećenih roditelja.

Da sve po roditelje bude gore, najavljeno je i da će ekonomska cena boravka u vrtićima biti podignuta sa 13.000 na 21.000 dinara, a gradska skupština je stavila van snage odluku o regresiranju troškova boravka dece vrtićima. Time su famoznih 40 sveli na 20 odsto i ukinuli i beneficije u plaćanja za drugo i treće dete.

– Za svu decu će se plaćati 20 odsto od ekonomske cene, na žalost po određene kategorije roditelja, nismo bili u mogućnosti da sredstva za tu namenu predvidimo u budžetu – rekao je Branče Stojanović, predsednik Gradske skupštine.

– Ovo je svojevrsna osveta prema roditeljima i ne ostaje nam ništa drugo nego da aktiviramo tužbe, a advokati, koji su nam ponudili usluge, obećali su da nam neće ništa naplatiti – kaže Grbić.