Grad raskopan zbog gasa koji niko neće


22. avgust 2014. DRUŠTVO – Izvor: Blic – Samo 300 Smederevaca prijavilo se za priključak na mrežu koja omogućuje snabdevanje gasom 30.000 potrošača!

Istovremeno, ambiciozni projekat gasifikacije predvideo je oko 720 kilometara gasovoda i 680 kilometara distributivne mreže, a do sada doneo je stanovnicima Smedereva, kako sami kažu, uglavnom probleme u slobodnom kretanju: malo-malo pa je neka ulica raskopana, na užas i vozača i pešaka.

– Građani Smedereva su svedoci značajnih radova i u samom gradskom jezgru i iskoristio bih priliku im zahvalim za nemalo strpljenje i razumevanje za probleme koji ovakvi radovi neumitno prouzrokuju – svestan je toga i izvinjava se i Milan Zdravković, direktor Sektora za razvoj u Srbijagasu.

U Investicionoj grupi zaduženoj za realizaciju projekta vrednog 30 miliona evra, potvrđuju da ima dana kada se radi i na dvadesetak različitih lokacija istovremeno, osim u centru grada i na pristupnim saobraćajnicama koje vode prema Smederevu. Izvođače su pritisli rokovi, jer sve bi trebalo da bude završeno, kako tvrde, do kraja godine.

Smederevci obilaze zatvorene ulice i preskaču iskopane kanale, ali baš nešto i ne hrle da se priključe na gas.

Da li zbog cene samog priključka, koja je od 112.000 do 124.000 dinara zavisno od tipa, ili računice sa cenom gasa kakva je sada kod nas.

– Interesovanje građana za priključenje postoji iako još nismo, zajedno sa gradom, pokrenuli marketinšku kampanju. Naše zajedničko opredeljenje, upravo iz razloga pune odgovornosti prema građanima, jeste da se tek po završetku tehnološki predviđenih celina i nakon povezivanja nove infrastrukture na postojeći gasovodni sistem i puštanja gasa – pristupi ugovaranju pojedinačnih priključaka – kaže Zdravković.

On kaže da se ne može očekivati da će potencijalni broj od 30.000 domaćinstava tražiti da se odmah priključi, ali je realno da, naročito nakon neminovnog usklađivanja pariteta cena energenata, “interes za korišćenje prirodnog gasa naraste”.

Građani se, očigledno, još preračunavaju, a da li se i investitor preračunao – videće se već do kraja godine.