Flamenko atrakcija iz Španije


19. februar 2014. KULTURA – Posle svetski atraktivnog Carskog ruskog baleta, Centar za kulturu Smederevo dovodi vam flamenko atrakciju iz srca vrele Španije. Flamenko je od lokalnog plesa i obeležja andaluzijske kulture postao turistička marka cele Španije i cenjena umetnost širom sveta.

Da li biste voleli da ste imali mogućnost da uživo gledate Paka de Lusiju kad je imao samo 24 godine? Sudeći po vrtoglavom usponu mladog Alberta Lopeza, ovaj koncert je prava prilika za nesvakidašnje flamenko iskustvo! Sa svoje 24 godine, vlasnik nekoliko prestižnih flamenko nagrada, Alberto Lopez je budućnost flamenka, čiju su veštinu oblikovali patroni poput Mikelanđela Korteza, Tomatita, El Pelea i drugih. Seviljska bijenala, Bele noći Flamenka ili čuveni Flamenko festival u marokanskom Fezu, neke su od pozornica u kalendaru vanserijskog gitariste i autora iz Granade. U Srbiju dolazi sa furioznim kvintetom uz koji veže tradiciju sa inovacijom, ili kako to sam Lopez definiše, „bulerías por alegrías“!

Aktuelna flamenko atrakcija iz Španije, Alberto Lopez kvintet, glavne su zvezde predstojećeg jubilarnog 15. izdanja Gitar Art festivala, a pre koncerta u Beogradu, dolaze u Smederevo 14. marta. Sa Albertom Lopezom na solo gitari nastupaju Jolanda Osuna (ples), Bernardo Miranda (glas), Havier Rabadan (perkusije) i Hesus Valero (bas gitara). Oni će nastupiti u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo od 20 časova, a ulaznice po cenama od 500 dinara u parteru i 400 dinara na balkonu su već u prodaji na Biletarnici Centra za kulturu. Koncert je organizovan u saradnji sa Gitar Art festivalom, Ambasadom Španije i Institutom Servantes u Beogradu. Pokrovitelj koncerta je Grad Smederevo.