Finci nisu odustali, hala na vreme


19. novembar 2014. PRIVREDA – Izvor: Politika – U smederevskoj Slobodnoj zoni na parceli od šest hektara za dva i po meseca nikla je hala u kojoj će finska PKC grupa proizvoditi auto-kablove.

Užurbano se privode kraju radovi, jer je do 7. decembra, kada po ugovoru objekat treba predati Fincima, ostalo manje od 20 dana. Oko 300 radnika danonoćno radi. Paralelno se odvijaju radovi od poda do plafona, ali se polako uređuje i okolina hale.

“Objekat ćemo kompletno završiti i predati ga PKC-u u ugovorenom stanju – ključ u ruke. Premijer Aleksandar Vučić je na polaganju kamena-temeljca zakazao novi susret u Smederevu, 7. decembra, i mi ćemo taj rok ispoštovati. Samo retki su verovali da ćemo uspeti, pogotovo što smo u avgustu i septembru imali čak 18 kišnih dana”, priča za “Politiku” Milija Barović, vlasnik smederevske firme ITG koja predvodi graditeljski konzorcijum.

Trenutno se betonira pod hale i to će biti završeno u naredna tri dana. U delu gde će biti upravna zgrada već se lepe keramičke pločice, a istovremeno se odvijaju vodovodni, kanalizacioni, mašinski i gipsarski radovi. Krovna konstrukcija u koju je otišlo čak 52 šlepera kamene vune za izolaciju, skoro da je gotova. Narednih dana biće “umivena” i južna fasada u pozadini objekta, koja je ostavljena za kraj zbog cirkulacije mašina i radnika. Kad se izbetonira unutrašnjost, počeće betonaža saobraćajnice oko hale.

Nedelju dana po primopredaji objekta Finci će početi sa radovima na unutrašnjim instalacijama za proizvodne mašine koje će u Smederevo, prema pisanju lista, dopremiti polovinom januara iz svojih fabrika u okruženju. Nakon toga uslediće i preseljenje sa privremene lokacije u bivšoj Vimeksovoj hali, gde je, kako se čulo ovih dana, do sada uposleno oko 400 Smederevaca.

Proizvodna hala u Smederevu ima 19.200 kvadrata. Proizvodnja će se odvijati na oko 16.000 kvadrata sa sve unutrašnjim saobraćajnicama, parkinzima, magacinima i ostalim pratećim sadržajem.