Finalno veče 6. Stihovizije


27. novembar 2014. KULTURA – U utorak, 25. novembra 2014. godine, u Narodnoj biblioteci Smederevo je, uz prisustvo velikog broja posetilaca, održano finalno veče 6. Stihovizije, takmičenja u recitovanju na stranim jezicima koje smederevska biblioteka organizuje za učenike srednjih škola.

U finale ovogodišnjeg takmičenja plasirali su se učenici 11 srednjih škola, iz Smedereva, Smederevske Palanke, Velike Plane, Pančeva i Kovina. To su Gimnazija Smederevo, Gimnazija Velika Plana, Palanačka gimnazija, Tehnička škola Smederevo, Ekonomsko-ugostiteljska škola Vuk Karadžić Velika Plana, Ekonomsko-trgovinska škola Smederevo, Gimnazija i ekonomska škola Branko Radičević Kovin, Tekstilno-tehnološka i poljoprivredna škola Despot Đurađ Smederevo, Gimnazija Uroš Predić Pančevo, Srednja stručna škola Vasa Pelagić Kovin i Baletska škola Dimitrije Parlić Pančevo. Učenici su recitovali na 8 stranih jezika: na engleskom, francuskom, nemačkom, španskom, italijanskom, ruskom, jermenskom i slovačkom.

Stručni žiri je radio u sledećem sastavu: dr Dobrivoje Stanojević, profesor stilistike i retorike na Fakultetu političkih nauka Beogradskog univerziteta (predsednik žirija), Biljana Živanović, profesor orijentalne filologije, rukovodilac Odeljenja strane knjige Narodne biblioteke Smederevo, Jelena Jeremić, profesor književnosti i srpskog jezika, rukovodilac Matičnog odeljenja Biblioteke, Marina Lazović, profesor ruskog i srpskog jezika i književnosti, rukovodilac Odeljenja nabavke i obrade Biblioteke, Danijela Kulagić, profesor francuskog jezika i književnosti, Vanja Vladušić, profesor španskog jezika i književnosti, i Marija Jeremić, profesor nemačkog jezika i književnosti. Komisiju za prebrojavanje glasova i kompjutersku obradu podataka činili su Zoran Damnjanović, profesor matematike u Gimnaziji Smederevo, i bibliotekari Narodne biblioteke Smederevo Gorjana Vujanović i Marija Petrović.

Finalisti i profesori stranih jezika koji su ih pripremali za takmičenje nagrađeni su knjigama i besplatnim upisom u Biblioteku za narednu godinu, a tri prvoplasirana takmičara, kao i takmičar koji je dobio najviše glasova publike, dobili su diplome i vredne nagrade. Za škole učesnice takmičenja pripremljene su zahvalnice i kompleti knjiga za školske biblioteke.

Pobednike je odredio zbir glasova stručnog žirija i publike. Prvo mesto na 6. Stihoviziji osvojio je Aleksandar Popović, učenik Gimnazije i ekonomske škole Branko Radičević iz Kovina koji je na engleskom jeziku recitovao pesmu STATIC ELECTRICITY (Neil Hilborn). Drugo mesto je osvojila Milojević Katarina, učenica Gimnazije Velika Plana (Unknown: ANA’S POEM), a treće Joksimović Emilija iz Gimnazija Smederevo (Alejandra Pizarnik: EL DESPERTAR). Nagrada publika pripala je Savić Mariji, učenici Ekonomsko-trgovinske škole Smederevo (Kelly Grace: THE WIND).

U revijalnom delu programa učestvovali su učenici Muzičke škole Kosta Manojlović iz Smedereva, koji su nastupili kao gudački kvartet Orion.

U publikaciji Stihovizija 6, koja je u pripremi, pored ostalog, biće objavljen i celokupan materijal sakupljen prilikom organizacije i realizacije ovog događaja.