Esmark ne odustaje od kupovine Železare


13. mart 2015. PRIVREDA – Izvor: Mondo/Agencije – Vlasnik i direktor američke kompanije “Esmark” Džejms Bušar izjavio da ne odustaje od kupovine “Železare Smederevo.”

On je izjavio i da ukoliko njegova kompanija pobedi na tenderu za novi menadžment tim i prebrodi prvih 10 meseci “probe”, planira da preuzmu čeličanu u procesu privatizacije.

“Naš plan za period upravljanja železarom podrazumeva investiranje 28 miliona dolara. Posle toga, ako na kraju preuzmemo kompaniju u procesu privatizacije (posle 1. januara 2016), ulagaćemo 25 miliona dolara godišnje za održavanje opreme…Investiraćemo godišnje od 90 – 100 miliona dolara dolara u rezervne delove”, rekao je Bušar “Politici”.

Prema njegovim rečima i radnici će dobiti povećanje plate od 25 odsto, kao što je i obećano predstavnicima sindikata.

“Naredne godine dobiće i dodatno povećanje od 10 odsto. Za nas je to trošak od 5,5 miliona dolara mesečno, a iz ugla kompanije to nije neki veliki novac”, obećao je Bušar.

On je dodao da je u biznis planu detaljno iznesena strategija za ostvarivanje prihoda i podrška kvalifikovanim radnicima u vidu dva povećanja plata i trogodišnjeg ugovora.
Na pitanje koliko je stara tehnolgija u železari, Bušar je odgovorio da je tehnologija u železari odlična.

“Tehnologija u železari je odlična jer je “Ju-Es stil” uložio znatna sredstva u opremu i zaštitu radnika. Da je stanje u čeličani kada je o opremi reč loše, mi ne bismo ni bili zainteresovani da postanemo vlasnici kompanije”, rekao je on.

Bušar se osvrnuo na razgovore u Pitsburgu sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem koji su za kompaniju bili samo trošak i rekao da “ne zna šta se dogodilo u Beogradu i da je to vrlo čudno”.

“Uradili smo sve što se od nas tražilo. Republika Srbija je dobila sporazum sa MMF. Ono što ne znamo je šta se dešavalo iza scene”, naveo je prvi čovek “Esmarka” i dodao da su oni bili spremni da polože garancije da će povećati obim proizvodnje kao rezultat veće prodaje preko svojih partnera u Evropi, Aziji i Severnoj Americi.

Busar je primetio da je u Srbiji prvi put došao pre 10 meseci i da je u tom periodu za finansiranje železare, Srbija potrošila oko 120 miliona evra, a da se ništa nije promenio, s druge strane on planira da revitalizuje “Železaru Smederevo” i učini je profitabilnom.