Esmark će zadrzati radnike i nastaviti proizvodnju


09. januar 2015. PRIVREDA – Izvor: Beta – Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je u petak da bi dokapitalizacija Železare Smederevo, za koju je ponudu dala američka kompanija Esmark, trebalo da omogući podizanje proizvodnju do maksimalnog kapaciteta od dva miliona tona čelika, kao i uposlenost radnika.

“Mislim da će ova ponuda Esmarka, na osnovu razgovora koje smo imali, dati ono što je važno, a to je da se održi zaposlenost, podigne proizvodnja i BDP, reše pitanja poštovanja svih obaveza koje ima Železara”, kazao je Vujović na sednici tenderske komisije za dokapitalizaciju Železare Smederevo.

Tenderska komisija danas je u Agenciji otvorila ponude za Železaru i utvrdila da je jedinu validnu ponudu dao Esmark.

Prema rečima Vujovića, “proces koji se danas završava trebalo bi da pruži novu mogućnost Želerzari Smederevo da se vrati do maksimalnog projektovanog kapaciteta proizvodnje od dva miliona tona ili i više i da održi zaposlenost koja je u vreme Ju-Es Stila bila dovedena na optimalni nivo, ali i da podrži sve fabrike i ponudjače usluga povezanih aktivnosti u Smedervu i celoj zemlji koji zajedno bruto domaćem proizvodu (BDP) doprinose sa 1,2 do 1,5 odsto”.