Dunav miruje


21. februar 2012. DRUŠTVO – Pažnja građana i nadležnih poslednjih dana usmerena na led na rekama. U Direkciji za vode kažu da straha od poplava u velikim vodenim slivovima nema. Nova posledica nevremena mogla bi da budu klizišta.

U smederevskoj luci zaleđeni Dunav za sada miruje. U slučaju da se led pokrene, u najvećoj opasnosti su barže koje bi led mogao da ponese prema mostu. Šef lučke kapetanije u Smederevu Hranislav Mirković kaže da su svi zapovednici brodova na dužnosti.

Kako bi izbegli štetu kakvu su imali vlasnici plovila u Beogradu i Novom Sadu, brodari u Smederevu pokušavaju da evakuišu svoje čamce i brodove.

Od leda, to jest njegovog pomeranja i topljenja u ovom trenutku strahuju meštani u blizini svih velikih reka. Ipak, nadležni kažu da ovom brzinom topljenja ne preti opasnost od bujica, pa, za sada, nema potrebe da se proglase redovne mere odbrane od poplava.

“Kroz Mađarsku nema novog leda, na donjom toku Dunava došlo je do pomeranja leda i to je proces koji će trajati narednih 4,5 dana, do potpunog topljenja leda, bez ikakve šanse da se formiraju velike ledene barijere”, kaže Aleksandar Prodanović, direktor Direkcije za vode.

Posle gotovo dva dana pauze, sneg je juče i tokom noći ponovo padao. Snežni pokrivač nije značajno uvećan, ali su kolovozi širom zemlje klizavi.

Nova moguća posledica vremenskih neprilika mogla bi da bude pojava klizišta, kaže načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić. Marić je rekao da će se o tome govoriti sutra na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije.

“Što se tiče snega, već treći dan zaredom je mnogo bolja situacija. Terenskim vozilima dnevno oslobađamo put do između 8.000 i 10.000 ljudi. Najugroženije su još 2.453 osobe do kojih se može samo helikopterom”, rekao je Marić agenciji Beta. “Očekujem da se sutra ukine vanredna situacija u celoj zemlji”, dodao je Marić.

Načelnik Sektora za vanredne situacije je naveo da su 22 osobe pronađene mrtve tokom ledenih dana, a da se jedna vodi kao nestala, kao i da je 303 spaseno iz kritičnih situacija.

Izvor: RTS