“Duge noći” od ponedeljka u Smederevu


27. jun 2015. KULTURA – Ekipa predstave „Duge noći i crne zastave“, od ponedeljka 29. juna, sastaće se u Smederevu na završnim pripremama za premijeru ove velike koprodukcije Narodnog pozorišta iz Niša, Šabačkog pozorišta i grada Smedereva. Nakon prve zajedničke probe oba ansambla u Smederevu, krajem prošlog meseca, glumci iz Niša i Šapca nastavili su individualne probe u svojim matičnim pozorištima sa rediteljem Ivanom Vukovićem. U narednih nedelju dana očekuju ih zajedničke probe, koje će se održavati u Centru za kulturu Smederevo i u Malom gradu Smederevske tvrđave. Premijerom ove predstave, po romanu Dejana Stojiljkovića, najtiražnijeg srpskog pisca mlađe generacije, u ponedeljak 6. jula, u Malom gradu Smederevske tvrđave, biće otvoren drugi pozorišni festival „Teatar u tvrđavi“, koji se i ove godine održava pod sloganom Kretanje.

U ovom pseudo-istorijskom romanu sa elementima fantastike Stojiljković je okupio imena poznata iz srpske srednjevekovne istorije, kao i likove turskih osvajača, ali i mitske ličnosti. Tu su knez Lazar i kneginja Milica, njihova kći Olivera i sin Stefan, zatim čitav niz poznatih plemića predvođenih Ivanom Kosančićem, Milanom Toplicom i Milošem Obilićem. Našlo se mesta i za Vuka Brankovića i kraljevića Marka, potom braću Musiće, Stefana i Lazara, kao i turske velikaše Murata i sina mu Bajazita. Dramatizaciju ovog dela zajedno su priredili autor i Ivan Velisavljević, a uloge tumače glumci iz Šapca i Niša: Zoran Karajić, Oliver Šukletović, Aleksandar Marinković, Dejan Cicmilović, Miloš Vojnović, Vladimir Milojević, Strahinja Barović, Sanja Krstović i drugi. Autor kostima, čija se izrada privodi kraju u radionici Niškog pozorišta, je Dragica Laušević, a scenografiju, koja će u velikoj meri biti „naslonjena“ na zidine drevnog smederevskog zdanja, imponzantne tvrđave i dvora Despota Đurđa Brankovića, potpisuje Nikola Nikolić. Autor muzike je Miroslav Radulović.

Prema rečima Ivana Vukovića, reditelja predstave, vrtimo određena pitanja kao nacija, jako mnogo puta u poslednjih par decenija, pošto smo se reizmišljali, tražeći oslonac u istoriji, ali na jedan vrlo površan način. Zato ova predstava, na neki svoj način, ali ne preambiciozno, treba da kaže nešto novo o našem mitu i koliko je on zanimljiv i koliko ima potencijala za povezivanje nekih današnjih pitanja sa prošlošću.

Nakon premijere predstave „Duge noći i crne zastave“, festival se nastavlja gostovanjima pozorišta iz Beograda i Leskovca. U utorak, 7. jula na repertoaru je Šekspirov „San letnje noći“ u izvođenju Pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda, sa Nebojšom Glogovcem u glavnoj ulozi Oberona. Prvi put na Teatru u tvrđavi, u sredu 8. jula, biće izveden i jedan mjuzikl koji je komponovao naš eminentni muzičar Momčilo Bajagić Bajaga, a reč je o delu „Ženidba i udadba“ klasika Jovana Sterije Popovića, postavljenog u Pozorištu na Terazijama, u adaptaciji i režiji Vladimira Lazića. U jednoj od glavnih uloga je prvakinja Pozorišta na Terazijama Ljiljana Stjepanović, dobitnica Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru. Narodno pozorište iz Leskovca doneće nam na scenu u Malom gradu Smederevske tvrđave, u četvrtak 9. jula, često u pozorištu izvođenog Čehovljevog „Galeba“. U ovoj popularnoj komediji u četiri čina, u režiji Jovice Pavića, igraju Suzana Grujić, Nikola Šurbanović, Miodrag Krčmarik, Predrag Smiljković i drugi.

U petak 10. jula, „Buha“ će izvesti svoju drugu predstavu na ovogodišnjem festivalu, „39 stepenika“ Patrika Barloua. Komad je nastao na osnovu romana Džona Bekena i filma Alfreda Hičkoka. Predstavu je režirao Vladimir Aleksić, a glavne uloge igraju četiri virtuozna glumca: Viktor Savić, Anastasija Mandić, Andrija Milošević i Goran Jevtić, koji zajedno tumače četrdesetak različitih likova, a od svega nekoliko rekvizita formiraju mnogobrojne prostore, predmete i situacije.

Festivalska koprodukcija „Crne noći i duge zastave“ naći će se i reprizno na repertoaru festivala, poslednjeg dana, u subotu 11. jula, a festival će biti završen koncertom domaće rok grupe Generacija 5, čiji je početak predviđen za 23 sata. Istog dana, pre predstave, biće dodeljene festivalske nagrade.

Na festivalu „Teatar u tvrđavi“ dve, od predviđene tri nagrade, dodeljuje stručni žiri. To su Nagrada za najbolju predstavu festivala (statueta sa likom despota Đurđa Brankovića) i Mlada nada (statueta sa likom Mare Branković). Na osnovu glasova publike biće dodeljena Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje (statueta Tvrđave).

Stručni žiri drugog „Teatra u tvrđavi“ radiće u sledećem sastavu: Branka Pujić, dramski umetnik i profesor na FDU, Tamara Dragičević, dramski umetnik i Ferid Karajica, profesor na FDU.

Ulaznice za „Teatar u tvrđavi“ su u prodaji po veoma popularnoj ceni od 250 dinara. Bilet servis Centra za kulturu Smederevo, do 5. jula, otvoren je radnim danima od 10 do 20 sati, a od od 6. do 11. jula u periodu od 10 do 19 sati. Subotom i nedeljom radno vreme bilaternice je od 15 do 20 sati. Ulaznice će se prodavati i na ulazu u Mali grad Smederevske tvrđave od 6. do 11. jula u terminu od 19 do 21 sat. Telefon na koji možete rezervisati ulaznice i dobiti sve potrebne informacije je 064/829-5345.