DSS: Gradonačelnica nas izbacuje na ulicu


31. jul 2014. DRUŠTVO – Izvor: Smederevske novine – Iz Gradske uprave na adresu gradskog odbora Demokratske stranke Srbije 30. jula stiglo je obaveštenje u kojem se navodi da je poslovna zgrada u Nemanjinoj ulici, čiji deo je koristila i DSS, postala javna svojina grada i da će biti korišćena za rad inspekcijskih službi, zbog čega su predstavnici ove stranke zamoljeni da prostorije oslobode do 1. avgusta u 15 sati.

Saša Radosavljević, šef odborničke grupe DSS-a u lokalnom parlamentu, u saopštenju navodi da ovakav potez gradske vlasti predstavlja obračun gradonačelnice Jasne Avramović sa političkim neistomišljenicima.
-Samo nekoliko dana nakon sednice Skupštine grada, na kojoj su odbornici DSS oštro kritikovali rad lokalne samouprave i promovisali politički stav da je nedopustivo da na čelu grada bude osoba osuđena za primanje mita, makar to bila i prvostepena presuda, nakon zabrane emitovanja prenosa sednice i više pretnji upućenih pojedinim članovima DSS, na adresu predsednika gradskog odbora DSS Smederevo stiglo je i „Obaveštenje“ čije formalno-pravno utemeljenje nećemo da analiziramo u ovom saopštenju. Od trenutne vlasti u Smederevu nismo dobili bilo kakvu formalnu ponudu adekvatnog prostora u koji bi se eventualno, uvažavajući i planove Gradske uprave preselili. Pokušaj iseljenja gradskog odbora „Nove Srbije“ i Odbojkaškog kluba predstavljaju, verovatno, „kolateralnu štetu“ obračuna gradonačelnice Jasne Avramović sa političkim neistomišljenicima. Sam „rok za iseljenje“, od ukupno 39 časova, posebno govori o bahatosti i bezobzirnosti gradonačelnice Jasne Avramović koja je celu „akciju“ i osmislila i koja pritiskom na Direkciju i Gradsku upravu njome rukovodi. Čak i da je gradskom odboru DSS u Smederevu od lokalne vlasti ponuđen adekvatan prostor za preseljenje, da je cela ova „procedura“ sprovedena uz dogovor i u obostranom interesu, necivilizacijski, neevropski i anti-demokratski je očekivati da se to desi „od danas do sutra“ – navodi se u saopštenju.

Iz Gradske uprave odgovaraju da prostor u Nemanjinoj mora da se oslobodi zbog potreba reorganizacije rada lokalne administracije. Načelnica Milijana Novaković kaže da će u ovu zgradu biti preseljene inspekcijske službe, dok će prostor koji one sada koriste biti ustupljen Tužilaštvu u Smederevu. Objašnjava da se Ministarstvo pravde obratilo lokalnoj samoupravi sa zahtevom da se za rad Tužilaštva obezbedi adekvatan prostor, te će zbog blizine policije i suda ono biti smešteno u zgardi lokalne samouprave.

-Zgrada u Nemanjinoj bila je u vlasništvu Direkcije, a pre nekoliko dana postala je svojina grada. Pre više od dva meseca Direkcija za izgradnju obavestila je gradski odbor DSS-a da treba da napuste prostorije, a njihovi predstavnici dolazili su u gradsku upravu da o tome pregovaraju. Ponudili smo im raspoloživ prostor koji imamo. Ako im se sviđa, sviđa, ako ne, onda ništa. Mi nismo u obavezi da to obezbeđujemo političkim strankama. Oni nisu imali nikakav ugovor o korišćenju. Iz zgrade će biti iseljeni i gradski odbor Nove Srbije i odbojkaški klub – rekla nam je Milijana Novaković, načelnica Gradske uprave.

U DSS-u navode da su u stalno sređivanje i popravke ovog prostora, u kojem su proveli deset godina, uložili mnogo novca, a da su nekoliko godina apelovali i na Direkciju i gradsku vlast da zajednički poprave krov objekta koji je prokišnjavao. Dodaju da se u Smederevu ovakvim činom sprečava politički pluralizam i narušava razvoj demokratije.
-U neka, ne tako davna vremena, dok je u Smederevu još uvek živela i polako se razvijala demokratija, ustanovljeno je nepisano pravilo po kome sve relevantne političke stranke imaju pravo da na korišćenje dobiju poslovni prostor u državnoj svojini. Rezultat uvažavanja i unapređenja ovakvog političkog stava je da, u Smederevu danas, sve stranke koje su ikada imale odbornike u lokalnoj Skupštini ili poslanike u republičkom parlamentu, a još uvek postoje u našem gradu, koriste prostor u javnoj svojini i to pod vrlo povoljnim uslovima. Izuzetak je jedino SPS koji je „stambeno pitanje“ rešila odavno – drugim metodama. Nekada, ne tako davno, postojao je konsenzus o tome da je omogućavanje rada svim političkim strankama obaveza i doprinos grada Smedereva unapređenju demokratije. Demokratska stranka Srbije deluje u Smederevu od 1992. godine. Imala je i ima predstavnike u Skupštini grada u kontinuitetu od 1996. godine. U više navrata je učestvovala u vlasti i uvek se zalagala za ravnopravnu i fer utakmicu između političkih rivala u našem gradu. Nije se, međutim, nikada libila da štetne pojave nazove pravim imenom i da im se svom snagom suprostavi, po pravilu stavljajući javni interes iznad stranačkog – navodi se u saopštenju.

Demokrstka stranka Srbije poziva SNS da se usportivi ovakvom ponašanju svog funkcionera.

-Pokušaj iseljenja političke stranke iz prostorija u kojima je provela više od 10 godina, a koja je imala i predsednika države, premijera, predsednika Skupštine i predsednika oštine, na ovakav siledžijski način, govori, u stvari, da u Smederevu i dalje vlast vodi grupa građana „Pokret za Smederevo – Dr Jasna Avramović“, kojoj su ovakve metode delovanja bliske. Ne verujemo da politička stranka koja baštini evropske vrednosti, Srpska napredna stranka, a u koju se g-đa Avramović, nakon dugogodišnje podrške koju je davala Demokratskoj stranci i Borisu Tadiću, skoro učlanila, želi da stoji iza svih pretnji i siledžijskog političkog obračunavanja ovakvog svog funkcionera. Pozivamo SNS da se u cilju korektne saradnje i stranačkog suživota usprotivi ovakvom ponašanju svog trenutnog funkcionera. Za civilizovan dogovor DSS je uvek spremna. Da prihvati da ćuti o katastrofalnom delovanju vlasti pod vođstvom Jasne Avramović i da se sa takvom vlašću „pogađa“, DSS u Smederevu neće nikada. Ako se krajnje nekorektan odnos i pritisci bilo koje vrste nastave, bićemo prinuđeni da se za zaštitu naših prava obratimo svim nadležnim domaćim institucijama, kao i predstavnicima ambasada evropskih država – zaključuje u saopštenju DSS.