Država preuzela železaru da je Amerikanci ne bi zatvorili


29. januar 2012. PRIVREDA – Dušan Nikezić, državni sekretar u Ministarstvu finansija i šef radne grupe za održavanje proizvodnje u smederevskoj čeličani, kaže da je zatvaranje pogona u Smederevu bilo neprihvatljivo. Na pitanje kako su Amerikanci pristali da prodaju čeličanu za jedan dolar, Nikezić kaže da je to koncept poznat u svetu.

– Nije vrednost u opremi, već u biznisu kojim se fabrika bavi, a sada je taj biznis u krizi – navodi Nikezić.

On ističe da se manja suma duguje dobavljačima, ali da nema skrivenih dugova i da će kada se plate neke redovne obaveze državi ostati 100 miliona dolara čisto u obrtnom kapitalu. Nikezić kaže da ne može da saopšti jasnu sumu koja će biti potrebna za finansiranje poslovanja.

– Koristićemo tih 100 miliona dolara. Biće potrebna i finansijska podrška, koja će biti obezbeđena subvencijama ili kroz kredite, to ćemo tek videti. U svakom slučaju, bilo koja podrška će biti mnogo manja nego što bi bila šteta od zatvaranja fabrike, koja se ogleda ne samo u gubitku radnih mesta, već i u uticaju na proizvođače i dobavljače povezane sa ovim gigantom. Izbegli smo socijalne probleme jer bi oko 20.000 ljudi imalo neizvesnu budućnost i sprečili smo šok za srpsku ekonomiju – navodi Nikezić.

On ističe da je cilj da državno upravljanje traje što kraće, pa će i novčana podrška Vlade biti manja. Država će, kako je naveo, odmah kontaktirati s poznatim svetske proizvođače čelika.

– Ne bih licitirao imenima, nema puno igrača u ovom biznisu. Pokušaćemo da ih animiramo, da ukažemo na značaj železare i regiona, na potencijal za razvoj – dodao je on.

Naša zemlja je, kako kaže Nikezić, posle ulaganje američke kompanije dobila modernu železaru, sa savremenim pogonima i modernim poslovanjem. On dodaje da je još rano da se priča o novom direktoru, ali je naglasio da će menadžment biti profesionalan.

Premijer Mirko Cvetković juče je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije objasnio da je za dolar država dobila osnovna sredstva, kao i obrtna sredstva vredna 100 miliona evra i dodao da kompanija nema dugove prema bankama. Kako je istakao Cvetković, Vlada je sa „Ju-Es stilom“ potpisala pismo o namerama, a u utorak će potpisati i zvanični ugovor.

– Kompanija „Ju-Es stil“ je napustila Srbiju i, kako su naveli, razlog tome je ekonomska kriza – istakao je Cvetković.

On je dodao da Vlada nema nameru da u dugom roku bude vlasnik železare, već da će tražiti strateškog partnera. Koliko bi to moglo da potraje, premijer nije mogao da precizira, dodajući da je otkup železare bio “iznuđen potez”.

– Bili bismo srećni kad bismo u roku od 15 dana mogli da pronađemo strateškog partnera – rekao je Cvetković.

Upitan šta će biti sa radnicima i da li će biti smanjenja plata, Cvetković je istakao da “za sada nema planova da se menja status radnika” i da se oni neće “naći na ulici”, ali nije mogao da kaže ništa u vezi sa platama.

Od dve visoke peći u smederevskoj železari, jedna je stavljena u režim takozvanog tihog hoda, a od 9. januara zaposleni u fabrici rade četiri dana sedmično, dok za peti dan dobijaju 60 odsto plate. Dušan Nikezić rekao je na konferenciji da će kompanija i ubuduće nastaviti sa obimom aktivnosti kao i do sada.

– Radiće se sa jednom peći, a ukoliko dođe do povećanja obima proizvodnje, biće uključena i druga peć – rekao je Nikezić.

„Ju-Es stil“ Srbija zapošljava oko 5.500 radnika, ima učešće od pet odsto u ukupnoj srpskoj proizvodnji, a oko 14 odsto u izvozu. Kompanija je do sada u železaru uložila 300 miliona dolara.

Izvor: blic.rs