Duge noći i crne zastave za otvaranje i zatvaranje festivala


29. jun 2015. KULTURA – Izvor: Agencija Beta – Selektor festivala Teatar u tvrđavi Radoslav Petković kazao je danas da je odlučio da se predstava “Duge noći i crne zastave” po tekstu Dejana Stojiljkovića u režiji Ivana Vukovića igra u Smederevu, jer je dramatizacija bolja od romana.

U okviru priprema za pozorišni festival Teatar u tvrđavi glumci Narodnog pozorišta Niš i Šabačkog pozorišta danas će održati drugu zajedničku probu predstave “Duge noći i crne zastave”, kojom će biti otvoren i zatvoren festival u Smederevu.

“Vrtimo određena pitanja kao nacija, mnogo puta u poslednjih par decenija, pošto smo se reizmišljali, tražeći oslonac u istoriji, ali na jedan vrlo površan način. Zato ova predstava, na neki način, ali ne preambiciozno, treba da kaže nešto novo o našem mitu i koliko je on zanimljiv i koliko ima potencijala za povezivanje nekih današnjih pitanja sa prošlošću”, rekao je reditelj Ivan Vuković.

Na programu festivala su i predstava “San letnje noći” Vilijama Šekspira i predstava “39 stepenika” Patrika Barloa u izvođenju beogradskog pozorište “Boško Buha”.

Mjuzikl “Ženidba i udadba” beogradskog Pozorišta na Terazijama prema istoimenom delu Jovana Sterije Popovića u režiji Vladimira Lazića, na muziku Momčila Bajagića Bajage na repertoaru je 8. jula, dok će 9. jula nastupiti Narodno pozorište iz Leskovca izvedbom “Galeba” po tekstu Antona Čehova u režiji Jovice Pavića.

Festival počinje 6. jula i trajać do 11. jula u citadeli despota Đurađa Brankovića.