Dragan Đilas u Smederevu


04. mart 2014. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Tanjug – Demokratska stranka će biti pobednik na parlamentarnim izborima i besmislica je da će osvojiti manje od pet odsto glasova birača, poručio je danas sa predizborne konvencije u Smederevu lider demokrata Dragan Đilas.

Đilas je sa skupa u Centru za kulturu, pozvao građane Smedereva da 12. marta dođu u Beograd, gde će biti održana završna konvencija, ali i šetnja za ubijenog premijera Zorana Đinđića, za koga je rekao da je jedini koji je stranci dao više nego ona njemu.

Predsednik DS je naglasio da ne želi da govori o strankama koje sada čine vlast, već o DS i ponovio da ne postoje dve demokratske stranke, već samo jedna.

“To je ona koja je nastala pre 24 godine na ideji borbe protiv jednoumlja i ona ne može biti zelena, već žuta”, rekao je Đilas i uz osmeh dodao da su joj i predsednik i zamenik predsednika “žuti”.

On je pristalicama DS poručio da u narednih deset dana, kada budu razgovarali sa svojim sugrađanima, prenesu šta DS nudi i da im poruče da se, kada budu razmišljali za koga da glasaju, najpre upitaju šta su ti ljudi uradili, a ne šta obećavaju.

Đilas je i ovoga puta istakao da je neophodno da radnici budu dobro plaćeni, kao i menadžment koji vodi firme i preduzeća, jer samo tako ona mogu biti uspešna, i kao primer naveo PKB.

“Ovde vlasnici privatnih firmi imaju i avione i kamione, a radnici plate od 20.000 dinara. U Nemačkoj to ne može, jer su tamo jaki sindikati. Demokratskoj stranci predstoji borba da pokažemo da ono što govorimo, zaista i mislimo, i zato smo i protiv zakona o radu koji je pripremljen, a mi smo predložili svoj”, rekao je Đilas.

On je u šali rekao i da je pre jedan sat shvatio da DS nema za šta da se brine, jer je ministar građevine i urbanizma i lider Nove Srbije Velimir Ilić pozvao građane da glasaju baš za DS.

“Pozvao je da glasaju za one koji rade, a ne za one koji obećavaju”, rekao je Đilas.

Zamenik predsednika DS Bojan Pajtić naveo je da u Srbiji vlada atmosfera “velikog brata i neslobode” koje DS neće dozvoliti.

“Ovi izbori su test memorije. Dovoljno je prisetiti se vlasti SNS u poslednje dve godine, ne mora i 90-ih. Slobodni demokratski izbori su preduslov demokratskog društva”, rekao je Pajtić i dodao da je Stejt department saopštio da je u Srbiji ugrožena sloboda medija, da postoji autocenzura.

Pajtić je, takođe, naglasio da parlamentarni izbori zavise od izlaznosti i dodao da DS nema svoje medije i da su zato živa reč i društvene mreže mesto gde se može poslati poruka demokrata.

“Srbija liči na film ‘Trumanov šou’ – budimo se sa Aleksandrom Vučićem, ručamo sa Aleksandrom Vučićem na televiziji i sa njim ležemo. Jedina pozitivna stvar u odnosu na film jeste što nam on pred spavanje priča bajke”, rekao je Pajtić.

Skupu se obratio i poslanik Dragan Šutanovac, koji je rekao da 16. marta nikada neće biti lakše, jer građani treba da se odluče da li će da glasaju za SNS i one koji, kako je naveo, žele da budu njihov 126. poslanik ili DS.

Prema njegovim rečima, 16. marta građani daju glas za delo, a ne glas za reč.

“Nikada nije bilo lakše, ali istovremeno i nikada teže za DS, jer moramo misionarski da radimo. Ako ne znate šta je istina, vi čitajte režimske tabloide, pa uradite obrnuto”, poručio je Šutanovac.

Skupu su se obratili i lokalni funkcioneri DS, kao i Radoslav Milojičić Kena, koji je kandidat za poslanika DS i predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović, koji se nalazi na listi DS.