Dinkić doneo plan B u Železaru


01. mart 2013. PRIVREDA – Izvor: Tanjug, Beta – U Smederevu je počeo sastanak ministra Mlađana Dinkića sa rukovodstvom i predstavnicima sindikata Železare Smederevo.

Na satanku će ministar predstaviti plan za pokretanje proizvodnje u toj čeličani.

Dinkić je u Železaru Smederevo stigao sa svojim timom, u kome su državni sekretari Aleksandar Ljubić i Ivica Kojić.

Sastanku prisustvuju direktor Železare Ivan Milošević sa saradnicima kao i predstavnici Nezavisnog i Samostalnog sindikata i ASNA Mileta Gujaničić, Siniša Prelić i Saša Čolić.

Podsetimo, ruski Uralvagonzavod nije dostavio ponudu uprkos tome što 1. marta ističe tender za strateškog partnera.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata najavila je za danas protest ispred Železare tražeći hitno rešenje statusa tog državnog preduzeća u kome radi 5.200 ljudi.

Dinkić je ranije najavio da će o daljoj sudbini Železare danas raspravljati i državni vrh. Na sastanak je pozvao, kako je rekao, predsednika Srbije Tomislava Nikolića, premijera Ivicu Dačića, kao i pojedine ministre.

Dinkić je rekao i da neće biti produžen tender za traženje strateškog partnera Železare, koji danas ističe.

Na tenderu za izbor strateškog partnera jedini se javio ruski Uralvagonzavod, koji je pre nekoliko dana najavio je da će u martu doneti konačnu odluku o preuzimanju srpske železare.

Železara “Smederevo” je od januara 2012. u vlasništvu države Srbije jer je dotadašnji vlasnik, američki Ju Es stil (US Steel), odlučio da je proda za jedan dolar jer je fabrika imala gubitke.

U Železari je 10. jula prošle godine obustavljena proizvodnja.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata organizovaće danas protest ispred glavne kapije Železare Smederevo sa zahtevom da se ponovo pokrene proizvodnja u toj čeličani, rekao je za Tanjug predsednik ASNS Železare Smederevo Saša Čolić.

Čolić kaže da će protest biti organizovan sa ciljem da se Vladi Srbije uputi zahtev da pokrene proizvodnju i nađe trajno održivo rešenje za Železaru Smederevo.

On je naveo da bi proizvodnja mogla da se pokrene tako što bi država obezbedila kredite za sirovine, a kasnije vlada da nađe rešenje za eventualne gubitke u poslovanju u ovoj godini.

Čolić je rekao da zbog trenutno visokih cena sirovana na međunarodnom tržištu, Železara bi imala sedam do osam miliona dolara gubitka na mesečnom nivou.

On je istakao da je Železara stub privrede Smedereva i da je veoma značajna za njegove žitelje.

Čolić je dodao da će sindikati razmotriti plan B za čeličanu, koji će biti predstavljen.