“Devojka sa bisernom minđušom” Ratku Nikoliću i Jasmini Dinić Ćirić


09. jun 2016. KULTURA – Ratko Nikolić i Jasmina Dinić Ćirić dobitnici su romana „Devojka sa bisernom minđušom“ američke spisateljice Trejsi Ševalije, u okviru nagradne igre za bioskopske gledaoce koju organizuje Centar za kulturu Smederevo u saradnji sa izdavačkom kućom „Laguna“ iz Beograda. Njihove ulaznice je izvukla je Marija Aničić, saradnik za odnose sa javnošću Centra za kulturu, u subotu, 4. juna, pre projekcije filma „Alisa iza ogledala“. I Ratko Nikolić i Jasmina Dinić Ćirić gledali su u maju film „Angry Birds“.

Od narednog meseca izbor knjiga za podelu biće promenjen. Na osnovu interesovanja najmlađe publike da učestvuje u nagradnoj igri i velikog izbora filmova za decu koji se prikazuju u bioskopu i da Laguna ima i veliki izbor filmovanih romana na osnovu kojih su nastali neki od najboljih filmova za decu, odlučeno je da se ubuduće poklanja po jedan naslov za odrasle, a jedan za dečiju publiku. Na taj način najmlađi će moći da razviju i kulturu čitanja. Stvaramo buduće čitaoce.

Za odraslu publiku u junu i julu podelićemo po jedan primerak kriminalističkog romana „Sicilijanac“ Marija Puza. Roman „Sicilijanac“, objavljen orvelovske 1984. godine, jedno je u nizu izuzetnih ostvarenja Marija Puza, književnog čarobnjaka koji je u svojim romanima duboko ponirao u tajnovito grotlo mafije, razotkrivajući jezovitu čaroliju savremenog sveta. Po ovom romanu 1987. godine snimljen je istoimeni film u režiji Majkla Čiminija sa Kristoferom Lambertom u glavnoj ulozi.

Za dečiju publiku u naredna dva meseca podelićemo po jedan primerak romana iz serijala Mia i ja, autorke Izabele Mon, prema kome je nastao i istoimeni crtani filmski serijal. Naslov knjige za decu kojom ćemo obradovati našu najmlađu publiku je „Mia i Vilenjaci“.

Da biste postali potencijalni dobitnici romana „Sicilijanac“ ili „Mia i vilenjaci“ potrebno je da na poleđini svoje bioskopske ulaznice iz juna čitko upišete ime, prezime i broj telefona, a zatim, po završetku filma, tu ulaznicu ubacite u kutiju koja se nalazi ispred Bioskopske dvorane. Nagrade se izvlače pre početka prve filmske projekcije u julu.