Danas ističe rok za dostavljanje ponuda za Železaru


05. januar 2015. PRIVREDA – Izvor: Agencije, RTS – Rok za dostavljanje ponuda za dokapitalizaciju Železare Smederevo ističe danas, a otvaranje ponuda biće obavljeno 9. januara, kaže izvršni direktor Železare Bojan Bojković.

Izvršni direktor Železare Smederevo Bojan Bojković kaže da će nakon otvaranja ponuda istog dana zasedati Komisija za privatizaciju Železare i dati svoj sud o ponudama, a potom i preporuke Vladi Srbije šta dalje.

“Ima više kompanija od kojih očekujemo takve ponude, među njima su svakako engleske, ruske, ali je jedna koja se ističe Esmark … i siguran sam da su oni favoriti među radnicima, s obzirom da bi to bio nastavak američke korporativne kulture u privatizaciji Železare”, kazao je Bojković.

On smatra da je mukama Železare došao kraj, i zahvalio premijeru Aleksandru Vučiću koji je prema njegovim rečima, u poslednjih godinu dana “svim svojim znanjem, srcem i uticajem stao iza ove fabrike”.

Bojković je naglasio da je zahvaljujući odlukama vlade i premijera, poslednjih četiri do pet meseci, proizvodnja u Železari potpuno stabilizovana i sada je na nivou od 60.000 tona gotovih proizvoda.

“Svi radnici su na poslu, čeka se strateški partner i okončanje procesa privatizacije 31. januara i fabrika je sasvim spremna da svoje kapacitete odmah uposli”, poručio je Bojković.

Agencija za privatizaciju objavila je 5. decembra javni poziv za izbor strateškog partnera za dokapitalizaciju Železare kupovinom udela od 80,01 odsto tog preduzeća, dok će Republika Srbija ostati vlasnik ostatka kapitala.

Obaveza kupca biće da do kraja 2016. godine pokrene proizvodnju u visokoj peći dva u Železari koja će raditi sa najmanje 50 odsto kapaciteta, a da istovremeno održava punu proizvodnju visoke peći jedan.

Državni poverioci otpisaće dug Železari, sa stanjem na dan 31. decembra 2013. godine, pod uslovom uspešnog okončanja dokapitalizacije.

Za privatizaciju Železare stiglo je deset neobavezujućih pisama zainteresovanih investitora, a kao najozbiljniji kupac u medijima se pominje američki Esmark.

Vlada Srbije je vlasnik Železare od februara 2012. kada ju je za jedan dolar kupila od američkog Ju-Es stila (U.S. Steel) koji se povukao zbog gubitaka.

Prvi tender za prodaju Železare raspisan je aprila 2012. godine, a ruski Uralvagonzavod se jedini javio na poziv, ali nije dostavio obavezujuću ponudu.