Dan za nezaborav


06. jun 2015. DRUŠTVO – U Smederevu je u petak, u prisustvu građana, potomaka i članova porodica stradalih, predstavnika javnog i kulturnog života grada, kao i gradonačelnice Smedereva, dr Jasne Avramović, održana komemoracija u znak sećanja na žrtve stravične tragedije koja je zadesila Smederevo 5. juna 1941. godine.

Sećanje na ovaj datum počeo je u podne parastosom u Spomen-kosturnici na Starom groblju u Smederevu.

Posle piska lokomotive u 14 časova i 14 minuta, kada se 1941. godine dogodila eksplozija i nakon intoniranja himne Bože pravde, prisutni kod Petojunskog spomenika su minutom ćutanja odali poštu stradalima u ovoj tragediji.

Venac su u ime Grada Smedereva položili zamenik gradonačelnika, Bojan Teofilović i predsednik Skupštine grada Smedereva, Branče Stojanović, delegacije smederevske Gimnazije, Gradskog odbora SPS-a, Gradskog odbora Srpskog pokreta obnove, Gradskog odbora SUBNOR-a, Udruženja ratnih dobrovoljaca i poštovalaca ratova 1912-1918, Udruženja potomaka ratnika 1912 – 1918, Udruženja civilnih invalida rata, Gradske organizacije penzionera invalida rada, Udruženja rezervnih vojnih starešina, Udruženja srpsko-grčkog prijateljstva, kao i porodice stradalih.

Zamenik gradonačelnika, Bojan Teofilović, izrazio je duboko poštovanje prema svim žrtvama Petojunske tragedije, a prisutnima se zahvalio što su došli da obeleže Dan nezaborava.

“Dva trenutka u istoriji grada bila su katastrofalna za Smederevo – pad pod Otomansku imperiju 1459. godine i 5. jun 1941. godine. Mi kao grad, kao Smederevci, to nikada ne smemo da zaboravimo. Sa druge strane, svaka tragedija je istovremeno opomena i putokaz ka budućnosti. Poštujemo istoriju i pretke, sve naše žrtve, ali živimo i radimo u sadašnjosti, za budućnost naše dece. Smederevo je iz praha, pepela i prašine ostalo moderan industrijski i poljoprivredni grad i siguran sam da će decenijama i vekovima da živi na ovim prostorima. Hvala vam što ste došli i neka im je večna slava i hvala!”, rekao je Teofilović.

U programu povodom Dana nezaborava učestvovali su, pored Gradskog ženskog hora „Kir Stefan Srbin”, učenice smederevske Gimnazije, Isidora Nedeljković i Una Beronja i učenik Muzičke škole „Kosta Manojlović”, Aleksandar Popović.

Izvor: smederevo.org.rs