Dan sećanja na stradale u NATO bombardovanju


25. mart 2013. DRUŠTVO – Dan sećanja na stradale u NATO bombardovanju obeležen je u nedelju komemorativnim okupljanjem kod spomenika ratnicima palim u NATO agresiji 1999.godine i polaganjem venaca.

Počasni vod Vojske Srbije, sastavljen od 20 vojnika sa lakim naoružanjem, prvi put je prisustvovao u Smederevu obeležavanju sećanja na stradale u NATO agresiji.

Obeležavanje 14.godine od početka vazdušnih napada NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju počelo je minutom ćutanja, kojim su prisutni odali poštu stradalima u NATO bombardovanju.

Povodom Dana sećanja na stradale u NATO bombardovanju vence su položili gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović i predsednik Skupštine grada Branče Stojanović, u ime gradskog rukovodstava.

Vence su položile i delegacije Vojske Srbije – Komanda garnizona Požarevac, porodice palih žrtava, Gradskog odbora SPS – a Smederevo, Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Smederevo, SUBNOR-a, Udruženja potomaka ratnika 1912 – 1918. i Pokreta socijalista Srbije.

Pukovnik Duško Šljivančanin komandant Garnizona Požarevac, u obraćanju, pored ostalog je rekao:

„Danas se navršava 14 godina velike tuge i bola za našim najmilijima – 14 godina velike nepravde koja nam je nanesena kao narodu, državi i naciji, 14 godina skrnavljenja naše kulturne baštine i grobova naših predaka, 14 godina velike patnje, poniženja, progona i stradanja naših sunarodnika na prostoru KiM. Danas na ovom mestu, kao i mnogim mestima širom Srbije i dijaspore, po srpskim i hrišćanskim običajima, na grobljima, spomenicima, hramovima i crkvama, palimo sveće, oplakujemo naše najmilije, odajemo počast i molimo se za duše boraca sa Košara, Đeravice, Paštrika, Koritnika i svih onih koji se prikloniše carsku nebeskom i svojom krvlju natopiše svetu kosovsku zemlju. Danas je dan da ih se setimo i pomenemo sve naše mučenike i našu Milicu Rakić, čiji je lik oslikan oreolom svete mučenice na nekoliko manastira i crkava u Srbiji i inostranstvu.“

Komemorativnom okupljanju, pored mnogobrojnih građana, prisustvovali su zamenik i pomoćnici gradonačelnika, kao i članovi Gradskog veća.

Povodom 14.godišnjice NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije u Narodnoj biblioteci Smederevo u ponedeljak, 25.marta biće otvorena izložba “Da se ne zaboravi”.

Izložba se tradicionalno organizuje ovim povodom i predstavlja izbor iz fondova Pozajmnog, Zavičajnog i Naučnog odeljenja i prezentuje građu koja svedoči o bombardovanju Smedereva za vreme agresije NATO pakta 1999. godine.

Pored monografskih publikacija i periodike, biće predstavljen i deo fotodokumentacije iz fonda neknjižne građe Zavičajnog odeljenja, kao i elektronski izvori koji predstavljaju zbirku materijala o stradanju civila i oštećenju infrastrukture.

Izložba “Da se ne zaboravi” biće otvorena na Pozajmnom odeljenju Narodne biblioteke Smederevo do 31. marta.