“Dan domaćeg filma” u septembru


29. avgust 2014. KULTURA – U okviru programa Dan domaćeg filma posvećenog promociji domaćeg filmskog stvaralaštva kroz besplatne projekcije dokumentarnih filmova čiju je proizvodnju pomogao Filmski centar Srbije, 5. septembra sa početkom u 18 časova u Centru za kulturu Smederevo biće prikazan film „Albertov put“ Predraga Bambića. Film traje 56 minuta.

„Albretov put“ je priča o životnom putu Alberta Majera, legendarnog konstruktora Panavision Panaflex filmskih kamera koji danas živi u Los Anđelesu. Panaflex kameru mnogi stručnjaci i danas smatraju najboljom napravljenom filmskom kamerom. Albert Majer rođen je i odrastao u Perlezu pored Titela u Banatu, a u Nemačku je stigao kao ratno siroče i nemački izbeglica sa teritorije komunističke Jugoslavije, gde je pritisak i teror koji je zajedno sa sunarodnicima trpeo bio od presudnog značaja za njegovo emigriranje.

Predrag Bambić je filmski i TV snimatelj, a diplomirao je na odseku za filmsku i TV kameru Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Kao direktor fotografije snimio više desetina celovečernjih igranih i dokumentarnih filmova i tridesetak kratkih filmova, te preko 3000 emisija i reportaža za informativni, dokumentarni, zabavni i muzički program. Snimio je više informativnih programa i dokumentarnih filmova za: BBC, ARTE, CBS i SKY News, a za CNN International je snimio veliki broj informativnih programa o svim važnijim događajima u regionu jugoistočne Evrope. Osnivač je produkcionog studija „Montage”. Predsednik je Srpske Asocijacije snimatelja (SAS) i član Borda IMAGO, Evropske Asocijacije nacionalnih udruženja direktora fotografije. Odlikan je Ordenom za hrabrost.

Dan domaćeg filma je inicijativa koju je pokrenuo Filmski centar Srbije u saradnji sa Filmkulturom, organizacijom posvećenom edukaciji u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti, koja za cilj ima obrazovanje i stimulaciju kritičkog mišljenja.