Dan domaćeg filma: “Run for life”


04. jul 2014. KULTURA – U okviru programa „Dan domaćeg filma“ 4. jula sa početkom u 18 sati u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo biće prikazan film „Run for life“ Mladena Matičevića. Radi se o filmskoj priči o tri maratonca iz Etiopije koji su svoju zemlju zamenili Srbijom u potrazi za boljim životom, sportskom karijerom i srpskim državljanstvom. Filmom se prikazuje širok raspon problema, od globalnih do individualnih, među kojima važno mesto zauzima pitanje identiteta. Ovaj dokumentarac prati zbivanja tokom njihovog boravka u Srbiji koji je trajao godinu i po dana, sve dok nisu bili prinuđeni da je napuste. Filmsko ostvarenje govori ujedno i o prijateljstvu sa rediteljem Mladenom Matičevićem, čija su perspektiva i naracija iz ličnog ugla okosnica filma. Film je dobitnik nagrade „Movies that Matter“ (filmovi koji znače) koja se dodeljuje za film koji najbolje promoviše ljudska prava, na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma „Zagrebdoks“.

Nakon projekcije biće održan razgovor sa autorom.

Mladen Matičević rođen je 1965. godine u Beogradu, a diplomirao je na Katedri za filmsku i televizijsku režiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Režirao je više od 20 dokumentarnih filmova kao i TV seriju „Neki novi klinci“ i dva dugometražna igrana filma „Jedan na jedan“ i „Zajedno“. Autor je priznatih dokumentarnih filmova „Kako postati heroj“ i „Run for life” a njegov najnoviji film „Moj zanat“ o životu i delu Arsena Dedića imao je premijeru u Hrvatskoj tokom 2014.

„Dan domaćeg filma“ je program posvećen promociji domaćeg filmskog stvaralaštva koji se sastoji od besplatnih projekcija dokumentarnih filmova čiju je proizvodnju pomogao Filmski centar Srbije. Program se realizuje u saradnji sa organizacijom Filmkultura.