Da li će u Smederevu nići staklenici na 200 hektara?


03. april 2014. PRIVREDA – Izvor: eKapija – Nemačka kompnija “Solventus”, poznata po proizvodnji povrća i cveća u staklenicima, sudeći prema prvim dogovorima ima ozbiljne namere da investira u Smederevo. Prošle nedelje ta firma potpisala je memorandum o poslovno-tehničkoj saradnji sa Gradom, a ako sve bude teklo po planu, već za mesec dana može se očekivati da taj, zasad neobavezujući dokument, preraste u konkretan ugovor, pišu smederevske “Naše novine”.

Kako taj list saznaje, Nemci su pregovarali sa nekoliko gradova, ali im je zasad smederevska ponuda najprimamljivija. Da li će Smederevo imati tu sreći da, kao što je bilo sa finskom kompanijim PKC, investitor izabere baš njih?

Šta je to što bi “Solventus” gradio? U memorandumu je navedeno da su zainteresovani za “izgradnju i dugogodišnji rad staklenika za proizvodnju povrća”. Za tu investiciju, Nemci traže zakup 200 hekatara. U roku od tri godine, u staklenike bi uložili 350 mil EUR.

Po planu, u stakleniku bi radilo 1.500 radnika, a godišnje bi se ovde proizvodilo 80.000 tona povrća. Nemci bi, osim povrća, verovatno uzgajali i cveće i to orhideje.

Šta Grad treba da obezbedi? Saglasnost Ministarstva poljoprivrede za ulaganje u staklenike već su dobili. Dakle, na potezu su odbornici, koji će se na narednom zasedanju Skupštine izjašnjavati o raspisivanju javnog oglasa za davanje u zakup pomenutog zemljišta.

Parcela koja interesuje Nemce je pored puta M-24, u godominskom polju. Zasad, “Solventus” je već zakupio 54 hektara, pišu “Naše novine”.

– Do kraja godine, kako tvrde, mogli bi da organizuju proizvodnju na prvih 10 ha, a u roku od godine sukcesivno na svih 200 ha – kazala je gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović za “Naše novine”.