Crveni krst hrani 1.050 ljudi


04. jun 2012. DRUŠTVO – Izvor: Beta – Crveni krst u Smederevu, koji hrani 1.050 korisnika narodne kuhinje, u svom restoranu građanima nudi i ručak za 95 dinara.

Predstavnica Crvenog krsta Maja Simić rekla je agenciji Beta da je ta služba zahvaljujući činjenici da poseduje malu farmu u mogućnosti da, pored obroka za narodnu kuhinju, priprema i hranu za restoran koji je za kratko vreme stekao toliko gostiju da se na ručak mora doći ranije.

“Uspeli smo da gostima ponudimo dobar izbor jela za simboličnu cenu. Do sada smo u ponudi imali tri kuvana jela, kajzer pogaču i salatu, a od danas služimo pet jela i desert. Nećemo se zadržati na tome jer su gosti zadovoljni i sve više ih je, a otvorili smo i malu baštu”, rekla je ona.

U restoran dolaze službenici, penzioneri, radnici javnih službi, pijačari, slobodne profesije. Ručak se može i poneti.

Ipak, pitanje je, koliko će se održati cena od 95 dinara za ručak, jer kako je navela Simić, Crvenom krstu je za lokal povišena cena zakupa, a povećana je i potrošnja struje.

Konobari su učenici Ekonomske škole na praksi, a kuvar je profesionalac. Kada počne školski raspust, konobari će preko leta biti volonteri Crvenog krsta.

U Crvenom krstu Smedereva se, kako je rekla Simić, razmišlja i da se uvede kućna dostava hrane za građane koji se teško kreću.