Brankica Popović i Aleksandra Balan dobitnice knjige “Pedeset nijansi – Siva”


07. decembar 2015. KULTURA – Tradicionalno darivanje knjigom u Centru za kulturu Smederevo, nastavljeno je i ovog meseca. I kao po pravilu, ponovo su dame imale više sreće. A takav je bio i izbor naslova za ovaj mesec, jer su podeljena dva primerka svetskog bestselera „Pedeset nijansi – Siva“, čije su vlasnice postale Brankica Popović i Aleksandra Balan. Pred punim gledalištem u Velikoj dvorani, pre premijere filma „Smrdljiva bajka“, ulaznice sa njihovim imenima iz kutije je izvukao Goran Zečević, urednik filmskog programa Centra za kulturu. Knjige je obezbedila izdavačka kuća „Laguna“ iz Beograda.

U prvih sedam meseci od kako „Laguna“ i Centar za kulturu nagrađuju bioskopske gledaoce filmovanim romanima podeljeno je 12 naslova, odnosno 14 knjiga.

Prvi dobitnici izvučeni su u junu. To su bili Zlatica Milošević, koja je dobila knjigu „Kradljivica knjiga“ Vojin Dragosavljević, dobitnik knjige „Džoni je krenuo u rat“. U julu knjigu „Nepokoren“ dobio je Danilo Karapandža, a „Dete 44“ Dubravka Dragšić. A u avgustu, kada su deljene knjige „Čovek i dečak“ i „Bez skrovišta“, dobili su ih Jovana Perić i Dragan Radosavljević. Septembar je bio rezervisan za naslove „Farenhajt 451“ i „Priče o crvenom sirku“, a dobitnicu si bili Andrijana Jelić i Milica Stanković. Neda Spasojević i Aleksandar Ristić dobili su romane „O miševima i ljudima“ i „Borilački klub“ u oktobru. Od novembra počeli smo da delimo po dva primerka jednog naslova, tako da je „Dnevnik Bridžet Džons“ obradovao Tamaru Tomović i Anu Ilić. Da li dame češće idu u bioskop ili više čitaju knjige, tek broj dobitnica je 10, u odnosu na 4 dobitnika.

Svi koji sledećeg meseca budu gledali filmove u Bioskopu Centra za kulturu i učestvuju u nagradnoj igri, mogu dobiti novi naslov iz Lagunine edicije Filmovane knjige. U januaru će biti podeljena dva primerka najbitnijeg kriminalističkog romana svih vremena „Malteški soko“, autora Dešijela Hemeta, američkog scenariste i pisca detektivskih romana i priča, jednog od najuticajnijih stvaralaca u domenu ovog žanra.

„Malteški soko“ je najpoznatiji Hemetov roman iz serijala o Semu Spejdu, detektivu iz San Franciska. Reč je o blistavom dragulju kriminalističkog žanra, romanu koji opčinjava generacije čitalaca.

Pre svega „Malteški soko“ je poznat po istimenoj filmskoj verziji koju je 1941. godine režirao (tada debitant) Džon Hjuston i u kojoj Hemfri Bogart glumi Spejda. Jedan je od filmova bez kojih nije moguće zamisliti istoriju kinematografije. Za ulogu Kaspera Gutmena, kao debitant Sidni Grinstrit je bio nominovan za Oskara. „Malteški soko“ se smatra rodonačelnikom filma noar.

Da biste postali potencijalni dobitnici jedne od knjiga potrebno je da na poleđini svoje bioskopske ulaznice čitko upišete ime, prezime i broj telefona, a zatim tu ulaznicu, po završetku filma ubacite u kutiju koja se nalazi ispred Bioskopske dvorane. Nagrade će biti izvučene pre početka prve filmske projekcije u januaru 2016. godine.