Bojković: Privatizacija Železare u periodu jun-oktobar naredne godine


24. novembar 2015. PRIVREDA – Izvor: Danas – Potpisivanje memoranduma o razumevanju, do koga će doći prekosutra u Kini u prisustvu premijera Srbije Aleksandra Vučića, između kompanije Hebei ajron end stil sa Železarom Smederevo, predstavlja prvi korak u procesu privatizacije tog preduzeća – kaže za Danas Bojan Bojković, član Nadzornog odbora Železare Smederevo i član Radne grupe za pregovore sa strateškim partnerom.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku je suviše rano govoriti o tome da li će Hebei ajron end stil postati novi vlasnik Železare i ako do toga dođe u kom procentu će to biti. Bojković nije hteo da komentariše ni spekulacije da su Kinezi jedini zainteresovani za učešće u tenderu uz obrazloženje da o tome ne može da se izjašnjava u toku odvijanja tenderskog postupka.

– Činjenica je da će kupac za Železaru Smederevo biti pronađen na tenderu i da će kineska kompanija Hebei ajron end stil, u slučaju da želi da kupi čeličanu, morati da učestvuje u toj proceduri sa svojom ponudom. Ono što očekujem je da se privatizacija Železare okonča u periodu jun-oktobar naredne godine – istakao je naš sagovornik. On je dodao da će dalji angažman HPK inženjeringa, koji u ovom trenutku upravlja Železarom, biti određen u razgovorima između novog strateškog partnera fabrike i tog menadžerskog tima.

Bojković je istakao da je kompanija Hebei ajron end stil druga po veličini u svetu kada je reč o proizvodnji čelika, a da se bavi i proizvodnjom bakra i da zapošljava oko 125 hiljada radnika.