Birokratija zakazala, roditelji plaćaju


24. mart 2015. DRUŠTVO – Izvor: RTS – Tri meseca od stupanja na snagu novog Pravilnika za utvrđivanje cena vrtića koji predviđa da roditelj plaća 20 odsto ekonomske cene, mnoge opštine ga nisu sprovele. Prvi predračuni pokazuju da će, u mnogim opštinama, nove cene biti više od dosadašnjih, a u Ministarstvu prosvete apeluju na opštine da se Pravilnik primeni što pre.

Mnogi roditelji od januara čekaju račun za vrtić sa novim iznosom. Opštine koje nisu promenile cene pravdaju se, između ostalog, time da još nije bilo sednica skupština opština na kojima bi se Pravilnik usvojio.

Petinu ekonomske cene još ne plaćaju, na primer, u Kruševcu i Kikindi, dok su u Smederevu zbog naplaćivanja dvostruko više tarife – 40 odsto ekonomske cene – neki roditelji tužili grad i tražili vraćanje novca.

“Podneli smo zahtev i sad čekamo, ali najverovatnije od toga neće biti ništa”, kaže jedna Smederevka.

U Čačku se još naplaćuje stara cena vrtića u iznosu od 4.500 dinara.

“Jedna radna verzija je već doneta, usaglašavamo je sa ekonomskim parametrima tako da očekujem da bi u toku aprila meseca, na prvoj sledećoj sednici skupštine grada, ona bila usvojena i trebalo bi da se retroaktivno pripremi za vrtić u 2015. godini”, kaže pomoćnik gradonačelnika Čačka Aleksandar Dačić.

U Ministarstvu prosvete kažu da nemaju nadležnost da reaguju, ali će o problemu obavestiti kolege u Ministarstvu za lokalnu samoupravu.

“Roditelji mogu i sami da pokrenu inicijativu kod predškolskih ustanova i lokalnih samouprava i ja pretpostavljam da oni to već čine. Bilo je telefonskih poziva, ali koliko je meni poznato, nijedan u sektoru za predškolske ustanove, nijedan pisani zahtev”, ističe rukovodilac Grupe za poslove predškolskog vaspitanja Ministarstva prosvete Bogoljub Lazarević.

Mnoge opštine su nove cene utvrdile tek pre nekoliko dana, a Piroćanci sada plaćaju 3.144 dinara. I u Prokuplju nova smanjenja cena vrtića, ali i plaćanje po danu.

“Glavna razlika je u tome što roditelji više ne plaćaju punu cenu mesečnu, nego dnevnu, i roditelji ne plaćaju više od 20 odsto”, ističe direktorka PU “Neven” u Prokupljau.

Mnoge opštine su ukinule i regresne skale, pa roditelji sada plaćaju istu cenu za više dece u istom vrtiću.