Ana Alentijev među pet najboljih seniorki u Srbiji


05. avgust 2013. SPORT – U borbi između Davida i Golijata, osamnaestogodišnja Ana Alentijev protiv svetske prvakinje i drugoplasirane na svestkoj rang listi Zorane Arunović nije uspela da se plasira u meč za bronzu i takmičenje je završila na petom mestu.

Ana Alentijev, juniorska reprezentativka Smedereva, ovu takmičarsku sezonu završila je kako smo i navikli, dobrim rezultatom na Prvenstvu Srbije na malokalibarskom strelištu u Novom Sadu, gde je juče osvojila peto mesto u disciplini MK pištolj, ponovivši rezultat sa Prvenstva Srbije, vazdušnim oružjem kada je takođe u konkurenciji seniorki osvojila peto mesto pojedinačno.

Alentijev je u finale ušla sa 556 krugova (279 precizno, 277 brza paljba), što je znatno manje nego što je pucala pre samo desetak dana na Evropskom prvenstvu Osijeku (572), ali joj je taj rezultat doneo šesto mesto u kvalifikacijama. U polufinalu imala je deset „hitova“ koliko i druga na svetskoj rang listi u ovoj disciplini Zorana Arunović iz Crvene zvezde. Njih dve su raspucavale za četvrto mesto koje vodi u polufinale finala odnosno meč za bronzu. Za zlato su se borile reprezentativke Srbije prvoplasirana Jasna Šekarić i drugoplasirana Danica Rašeta, dok je trećeplasirana Jelena Arunović čekala na rasplet duela između Zorane i Ane. Ana nije izdržala pritisak, prvi put se našla u duelnom gađanju i raspucavanju za ulazak u borbu za medalje i svetska prvakinja Zorana Arunović je prošla dalje, na kraju pobedila i svoju sestru i trenera Jelenu Arunović i osvojila treće mesto. Zlato je izborila legenda srpskog streljaštva Jasna Šekarić (Crvena zvezda), a srebro je pripalo Danici Rašeti iz Zemun Centra.

Anin trener Boban Marinković, ne skriva svoje zadovoljstvom Aninim rezultatima ove sezone: – Ana je pokazala da je u ovom trenutku među pet najboljih seniorki u državi. Bolje od nje su samo svetski asovi Jasna Šekarić, sestre Zorana i Jelena Arunović, višestruka evropska prvakinja Bobana Veličković, kao i reprezentativka Zemun Centra Danica Rašeta. Ovo i ne bi bilo tako zanimljivo, ako se uzme u obzir da je Ana Alentijev pre manje od mesec dana napunila tek 18 godina i pred njom je karijera i ozbiljno bavljenje streljaštvom. Kao juniorka može nastupati na takmičenjima do 31. decembra 2015. godine, tako da u budućnosti možemo očekivati još bolje rezultate.

U olimpijskoj disciplini sport pištolj 30+30 metaka nastupilo je ukupno 13 takmičarki iz šest klubova, finale je vredelo 541 krug.

Streljačka družina Smederevo imala je takmičare i u konkurenciji seniorki u disciplini 60 metaka ležeći. Nastupile su: Jelena Jakovljević, Danica Denić i Aleksandra Vujasin. Ekipno su zauzele pretposlednje šesto mesto, bez značajnijih rezultata u pojedinačnoj konkurenciji. U istoj disciplini u konkurenciji seniora Nikola Simić, koji je uz Anu Alentijev jedini smederevski strelac koji je bio finalista Evropskog prvenstva (Kovilovo, 2005. godine), osvojio je 15 mesto u konkurenciji 23 strelca.

Sezona malokalibarskim oružjem u međunarodnom programu je završena, ali u nacionalnom tek počinje i naš klub će u avgustu i septembru učestvovati na regionalnim i državnim takmičenjima i malokalibarskom i vojničkom puškom, gde imamo dobrih rezultata iz prethodnih godina.