Ana Alentijev i Jasmina Grgić na Svetskom prvenstvu u streljaštvu


24. avgust 2014. SPORT – Prvi put u istoriji kluba, jedan od najstarijih i najuspešnijih sportskih kolektiva u gradu, Streljačka družina „Smederevo“ imaće strelce koji će se takmičiti na najvažnijem streljačkom takmičenju – šampionatu sveta. Na 51. Prvenstvu sveta, koje se održava od 6. do 20. septembra u španskoj Granadi, boje Srbije braniće i dve takmičarke Streljačke družine „Smederevo“: Ana Alentijev, koja će nastupiti u pojedinačnoj konkurenciji juniorki u disciplini sport pištolj i Jasmina Grgić, koja će se u istoj disciplini takmičiti i pojedinačno i ekipno sa Jasnom Šekarić i Zoranom Arunović, u seniorskoj konkurenciji. Sa našim pištoljašicama u Granadu putuju i treneri Boban Marinković i Mitja Grgić.

Srbiju će predstavljati ukupno 24 strelca.
Sastavi reprezentacija i ekipa po discilinama:

Seniori MK i vazdušni pištolj: Damir Mikec (KSS “Policajac” Beograd), Dimitrije Grgić (SK “Akademac” Beograd), Andrija Zlatić (SD „Aleksa Dejović“ Užice).

Seniorke – MK pištolj: Zorana Arunović, Jasna Šekarić (obe SK “Crvena zvezda”) i Jasmina Grgić ( SD “Smederevo”).
Seniorke – Vazdušni pištolj: Zorana Arunović, Jasna Šekarić i Bobana Veličković (Bor 030). Rezerva je Aleksandra Ristović (SK “Zvezdara” Beograd).
Juniorke – samo MK pištolj: Ana Alentijav (SD “Smederevo”).

Seniori – MK puška trostav 3 puta 40 metaka i MK puška 60 metaka ležeći: Nemanja Mirosavljev (SD “Novi Sad 1790”), Milenko Sebić (SK „Akademija Maksimović“ Beograd) i Stevan Pletikosić (SK „Čika Mata“ Kragujevac).
Seniori – Vazdušna puška: Stevan Pletikosić, Milenko Sebić i Milutin Stefanović (SK „Čika Mata“ Kragujevac).
Juniori – samo vazdušna puška: Stevan Jovanović, Miloš Ivanović (obojica SK „Čika Mata“ Kragujevac) i Andrija Milovanović (SK “Niš 1771”).

Seniorke – MK puška trostav 3 puta 20 metaka i MK puška 60 metaka ležeći: Ivana Maksimović (SK „Akademija Maksimović“ Beograd), Andrea Arsović (Partizan Beograd) i Jelena Živković (SK “Jagodina 92”).
Seniorke – Vazdušna puška: Ivana Maksimović, Andrea Arsović i Katarina Biserčić (SK “Niš 1771”).
Juniorke – MK puška trostav i MK puška 60 metaka ležeći: Milica Babić (SD “Novi Sad 1790”), Tijana Kolarik (SD “Pančevo 1813”) i Marta Bireš (SK “Jedinstvo”, Stara Pazova).
Juniorke – Vazdušna puška: Babić, Tiha Todorović (SK „Milorad Mančić Lukanjac“, Pirot) i Nina Radulović (SK “Zvezdara”).

Borbe za svetske medalje i olimpijske vize za Rio 2016. koje će se vaditi u Granadi počinju 8. septembra. I Ana Alentijev i Jasmina Grgić će na vatrenu liniju prvi put izaći 9. septembra. Obe takmičarke se trenutno nalaze u Novom Sadu na završnim priprema srpske reprezentacije za ovo takmičenje.

MEDALjE STRELACA SRBIJE NA SVETSKIM PRVENSTVIMA

Na 50. Šampionatu sveta u Minhenu 2010. godine osvojeno je rekordnih sedam medalja – zlatna, četiri srebrne i dve bronzane. Srbija je prvi put na SP učestvovala kao samostalna država i medalje su osvojili – zlatna: Zorana Arunović (MK pištolj), srebrne: Zorana Arunović (vazdušni pištolj), Andrija Zlatić (vazdušni pištolj), ženska reprezentacija MK pištoljem (Jasna Šekarić, Zorana Arunović, Jelena Arunović) i muška reprezentacija vazdušnim pištoljem (Andrija Zlatić, Damir Mikec, Dimitrije Grgić), a bronze su pripale ženskoj reprezentaciji MK puškom trostav (Lidija Mihajlović, Ivana Maksimović, Andrea Arsović) i Nemanji Mirosavljevu (MK puška trostav).
Pre Minhena, najtrofnije učešće sa šest odličja bilo je u Finiksu u Arizoni 1970. kada su osvojene tri zlatne, dve srebrne i bronzana medalja.

Ana Alentijev (1995) je dete „Smedereva“. Učestvovala je na četiri Evropska šampionata, jednom vazdušnim oružjem ove godine u Moskvi, a ostali nastupi su bili u mk disciplini sport pištolj: u Beogradu 2011, Bolonji 2012. i Osijeku 2013. gde je ostvarila i najbolji plasman 8. mesto, a u finale se plasirala sa četvrtim rezultatom. Ima zlato sa Internacionalnog prvenstva Beograda 2011. i srebro 2013. u svojoj kategoriji. Osvojila je i na međunarodnom takmičenju Gran pri Novog Sada prošle godine bronzu mk pištoljem, bronzu sa PS 2013. i srebro 2014. Proglašena je za strelca godine Streljačkog saveza Srbije za ostvarene rezultate u 2013. godini u kategoriji juniorki pištoljem. Od ove godine Ana Alentijev uključena je u razvojni program Olimpijskog komiteta Srbije i to je prvi strelac iz Smedereva koji je stekao takav status.

Jasmina Grgić (1987) dolazi iz streljačke porodice. Brat Dimitrije je reprezentativac Srbije, trener im je otac Mitja. Napravila je pauzu od 3 godine, a u Streljačku družinu „Smederevo“ došla je iz najtrofejnijeg streljačkog kluba, u ovoj disciplini i konkurenciji, „Crvene zvezde“. Bila je član ženske reprezentacije SCG sa Zoranom Arunović i Brankicom Zarić, koja je osvojila svetsku bronzu u Zagrebu i evropsko zlato u Moskvi 2006. godine. Jasmina je u Moskvi bila nadomak postolja, završila je takmičenje četvrta. Za kratko vreme, kao naš član, osvojila je srebro na drugom kolu Kupa Srbije, finale Kupa pojedinačno i ekipno, i srebro pojedinačno i ekipno na PS u Ivanjici vazdušnim pištoljem, a malokalibarskim pištoljem bila je peta na finalu Kupa i Prvenstvu Srbije i ima ekipno srebro.