Železara: Ko kupuje dugove?


29. jun 2012. DRUŠTVO – Izvor: Ekipa Kurira – Država „Železaru Smederevo“ platila jedan dolar, a od ukrajinskog „Donjeckstila“ traži 200 miliona evra i preuzimanje dugova u iznosu od 700 miliona.

Kurir saznaje da je država za „Železaru Smederevo“ tražila od ukrajinskog „Donjeckstila“ 200 miliona evra i preuzimanje dugova, koji su procenjeni na oko 700 miliona evra. Podsetimo, u januaru 2012. Srbija je od „Ju-Es stila“ preuzela železaru za jedan dolar, a Ukrajinci, „Junajtid Pilsen“ iz Luksemburga i „Ural majning end metalurdžikal kompani“ iz Rusije jedini su otkupili tendersku dokumentaciju.

Specijalne veze
Prvi rok za ponude bio je 4. maj, zatim 11. jun, a sada je pomeren na 10. septembar.

– Ukrajinci su bili najbliži preuzimanju čeličane, ali dogovor nije postignut. Pregovori predstavnika strane kompanije i naše države vođeni su još u aprilu – kaže sagovornik Kurira.

Ekonomista Mahmud Bušatlija objašnjava za Kurir da je domaći sistem privatizacije bio zasnovan na prijateljstvu, što ukazuje na to da nije bilo važno imati pregovarački tim koji će profesionalno odraditi posao. Specijalne veze kupaca i prodavaca bile su suština.

– Ako Amerikanci nisu uspeli da je prodaju, kako ćemo mi, kad su oni pokušavali celu godinu. Na sve to, mi nemamo ljude koji se ozbiljno bave privatizacijom jer je naša prodaja društvenog kapitala bila burazerska privatizacija – ističe Bušatlija.

Dug nije veliki
Nebojša Ćirić, ministar ekonomije, negira za Kurir da je od potencijalnih kupaca država tražila novac. On ističe da se od kupaca traži da obezbede sirovine, obrtni kapital i ulaganja.

– Država samo traži da neko obezbedi proizvodnju, ne očekujemo da zaradimo. Najbitnije je da fabrika nastavi da radi i da radnici imaju posao i plate – uverava Ćirić.

Na pitanje koliko je dužna „Železara“, ministar nije znao da kaže tačan iznos, ali je potvrdio da dug nije veliki.

Ministar Nebojša Ćirić ističe da zasad druga peć ne ide na tihi hod.

– Postoji ta mogućnost, ali o tome ćemo odlučiti u narednom periodu – dodao je on za Kurir i istakao da nije problem u plasmanu, već u tome da je prodajna cena niža od ulaznih troškova, pa su mesečni gubici 10-15 miliona dolara. Međutim, sindikalci su sumnjičavi.

– Ne verujemo na reč, čekamo potvrdu do ponedeljka. Pripremamo se za slučaj da se stvari ne završe kako treba, nabavljamo šatore… Bilo je „tuče“ s Amerima, imamo iskustvo – naveo je Mileta Gujaničić, jedan od sindikalaca.

Milan Kovačević, savetnik za strana ulaganja, smatra da je odluka vlade da otkupi „Železaru Smederevo“ bila pogrešna jer završni račun u vreme kad je tu čeličanu kupila država nije bio dostupan, a pokazao je da su dugovi dvostruko veći od vrednosti imovine.

Prema rečima Kovačevića, obaveze smederevske železare su bile oko 70 milijardi dinara, a vrednost imovine 35 milijardi dinara.

– Dakle, onaj ko je platio evro za Železaru morao bi da ide u zatvor – rekao je Kovačević i dodao da ne veruje da će se neka ozbiljna kompanija pojaviti na tenderu, zbog toga što cena čelika pada i što je vlada postavila nemoguće uslove.

Hronologija

– mart 2003. „Ju-Es stil“ kupio „Sartid“
– početak 2009. Obe peći na tihom hodu
– kraj 2010. Duplo smanjena proizvodnja
– proleće 2011. Jedna peć na tihom hodu
– novembar 2011. Priča se o odlasku Amerikanaca
– januar 2012. Srbija za dolar preuzela „Ju-Es stil Srbija“
– jun 2012. Najave da i druga peć ide na tihi hod