Železara raspustila radnike


11. februar 2012. PRIVREDA – Za oko 4.500 radnika Smederevske železare petak je bio poslednji radni dan pred odlazak na dvonedeljni odmor ili plaćeno odsustvo. Ovakvu odluku doneo je novi v. d. direktora Vukoica Šćekić, procenivši da zbog zastoja u dotoku sirovina Dunavom, zbog leda i padavina, železara nema dovoljno zaliha da nastavi proizvodnju. Zbog toga je u sredu uveče i druga visoka peć napunjena koksom i stavljena na „tihi hod”, a radnicima je poručeno da mogu da biraju između godišnjeg odmora i odsustva za koje će primati 60 odsto od plate. U fabričkim sindikatima, na poslu će ostati radnici proizvodnje koji će kontrolisati tihi hod na obe peći i štititi opremu od zamrzavanja i oštećenja kao i jedan broj radnika obezbeđenja i administracije. Procena je da neće raditi više od 600 do 700 ljudi. Juče je bio dan izjašnjavanja među zaposlenima koji su na spisku za dvonedeljnu pauzu.

Dok sindikalci uglavnom smatraju da je do ovakvog koraka došlo zbog nepovoljnih vremenskih prilika, među radnicima se javila doza sumnje. Neki strahuju da je nevreme samo izgovor, te da će uslediti potom i rigorozniji potezi.

– Želimo da verujemo da je vreme razlog, ali prirodno je da u ovakvoj situaciji pomišljamo i na gori scenario. Moja porodica živi od železare i ne mogu da ne brinem za egzistenciju. U panici smo za goli život i molimo se svakodnevno da država nađe rešenje i ne zatvori fabriku, priča uplašena radnica špedicije.

Na drugoj strani vera u državu.

– Ovo je iznuđen potez jer je nevreme razlog što nemamo čime da radimo. Sve zavisi do kada će ovo da potraje, ali nema razloga za brigu. Sudeći prema meteorološkim prognozama, ne bi trebalo duže od 15 dana da bude obustavljena proizvodnja, a posle nastavljamo po starom –optimističan je Dragan Milovanović iz ASNS.

Izvor: politika.rs


One comment

  1. Kad sam ja u Smedervu pricao da su Akcije na Bersi od Smedervske…Zelezare niko to nije uzeo u Obzir.
    Trenutno su jos jedne Akcije na Berzi od Srbskog Giganta…

    NEKA NAM JE BOG U POMOCI…..

Comments are closed.