Železara posle sedam godina konačno u plusu


15. avgust 2017. PRIVREDA – Izvor: ALO! – Posle godinu dana upravljanja, kineska HBIS Grupa uspela je da preokrene situaciju u posustaloj čeličani u Smederevu, najvećoj srpskoj kompaniji, što potkrepljuje tvrdnju da strategija globalnog razvoja konglomerata daje pozitivne rezultate.

Jedan od najvećih kineskih proizvođača gvožđa i čelika, kompanija HBIS sa sedištem u pokrajini Hebej, kupio je u aprilu prošle godine “obolelu”, gubitašku železaru Smederevo za 46 miliona evra (51,5 miliona dolara), a upravljanje je preuzeo u julu.

S tim preuzimanjem je okončan period od sedam godina gubitaka, i železara Smederevo, s tradicijom od 105 godina, koja je tada preimenovana u HBIS Grupu Srbija Ajron&Stil, vratila se krajem prošle godine u pozitivnu zonu, izjavio je glavni izvršni direktor Song Sihaji, navodi Čajna dejli.

“Bilo je potrebno samo pola godine da HBIS Srbija pretvori gubitak u dobit”, rekao je Ju Jong, predsedik HBIS Grupe.

Proizvodnja HBIS-a u Srbiji je u drugoj polovini prošle godine porasla za više od 50 odsto u odnosu na prvo polugodište, i dostigla najviši nivo od 2010. godine.

Pored toga, u istom periodu je proizvodnja hladno valjanih ploča, proizvoda visoke dodate vrednosti, povećana za 112 procenata.

Sa prodajnom mrežom širom sveta, HBIS Grupa je svojoj novoj jedinici u Srbiji otvorila nova tržišta, kao što su SAD, Egipat, Turska, Nemačka i Italija, navodi se u tekstu, i dodaje da je u drugoj polovini 2016. godine, železara bila drugi po veličini srpski izvoznik.

Ovaj dramatičan preokret je ostvaren ulaganjem kontinuiranih napora. Od preuzimanja srpske čeličane, HBIS je poslao tamo skoro 200 kineskih kadrova kako bi rešili probleme tadašnje železare Smederevo vezane za upravljanje, finansije, opremu, tehnologiju i veštine zaposlenih.

“Najveću promenu za mene predstavlja to što više ne dobijam ljutite pozive od dobavljača”, kaže Žarko Subotić (41), direktor odeljenja za upravljanje materijalima u srpskoj fabrici. On radi u celičani već 13 godina.

Prema njegovim rečima, fabrici je pre nego što ju je preuzeo HBIS bilo teško da nabavi sve potrebne materijale jer nije imala stabilne finansije i nije redovno plaćala dobavljače.

Zaposleni su, kao i on, bili zabrinuti za svoju budućnost.

“Mlade kolege su odlagale svoje planove za venčanja i kupovinu novih kuća, jer nisu znali da li će dobiti sledeću platu i da li će moći da otplate bankarske kredite”, priča Žarko.

Međutim, posle preuzimanja, stvari su se poboljšale.

“Nisam više trošio vreme na dnevne probleme, već sam se fokusirao na pripremu ideja i projekata za budućnost”, dodaje.

Prema Žarkovim rečima, HBIS Srbija je tada počela da sklapa dugoročne ugovore sa dobavljačima, umesto kratkorocnih i jednokratnih. “To doprinosi stabilnosti ponude i cena”, zaključio je Subotić.


One comment

  1. Hahaha…. ko ovde laže?
    U železari je sve dotrajalo, pre neki dan se srušio vodotoranj, nema rezervnih delova za proizvodnju..menadzere boli uvo, nema osnovnih stvari, radnici rade uz pomoć “stapa i kanapa”, nema te bre kašike u menzi!!!
    Sramota!!!

Comments are closed.